Home » Cultură » Liborio Bellomo: noua „speranţă” a Mafiei Italiene

Liborio Bellomo: noua „speranţă” a Mafiei Italiene

Publicat: 05.03.2014
Mulţumită filmelor de calitate îndoielnică, show-urilor TV şi atenţiei mass-media care i-a transormat pe mafioţi în idoli ai lumii moderne, cele cinci clanuri care domină lumea interlopă a New York-ului au ajuns astăzi să aibă un statut aproape mitologic în plasa de betoane şi şosele a subculturii urbane. Admiraţi şi copiaţi de tot mai mulţi oameni din lumea interlopă de pe toate continentele, mafioţii italo-americani, chiar şi în condiţiile în care Mafia Rusă şi Mafia Chineză au devenit liderele fenomenului infracţional de pe mapamond, continuă să suscite interes. Cu toate că înăsprirea legilor şi creşterea eficienţei poliţiei a îngrădit mult activitatea mafiei italo-americane, familia Genovese încă deţine puterea, iar în ajutorul ei s-a remarcat Liborio Bellomo, văzut de tot mai mulţi specialişti drept cel mai proeminent „capo di tutti capi” al zilelor noastre.
 
Unul cade, altul se ridică
 
Cam aşa se poate spune despre cursul şi evoluţia în timp a liderilor grupărilor mafiote italo-americane. După perioadele de glorie maximă de acum câteva decenii, aceste reţele infracţionale intrate deja în legendă pe paln mondial, au intrat într-un regres, cumva firesc pentru orice organizaţie care trece prin diverse stadii de dezvoltare. În ciuda faptului că mafia respectivă nu mai are puterea pe care o avea în trecut, rapoartele FBI-ului declară că această structură infracţională deţine încă supremaţia lumii interlope din numeroase metropole americane precum New York, New Jersey, Philadelphia, New England, Detroit sau Chicago. În New York, scena interlopă este dominată în continuare de aceleaşi „famiglii”, anume Gambino, Luchese, Bonanno, Colombo şi Genovese.
 
În urma unor îndelungate şi sângeroase lupte, clanul Genovese (autodenumit aşa în onoarea celebrului Vito Genovese care a condus cu mînă de fier clanul între anii de glorie 1957-1969) a reuşit să se impună drept lider peste toate facţiunile rivale. În plus, ca orice reţea mafiotă care se respectă, cei din familia Genovese s-au remarcat în activităţi infracţionale grave precum trafic de droguri, trafic de carne vie, impunerea de taxe de protecţie, precum şi demararea unei reţele de siteuri cu jocuri de noroc pe Internet.
 
Legendarul Don Viot Genovese    Legendarul Don Viot Genovese

 
Au devenit atât de puternici şi periculoşi, încât în prag de secol 21, clanul Genovese a ajuns chiar să contribuie la agravarea considerabilă a crizei financiare din Statele Unite, prin obţinerea de împrumuturi bancare ieftine.
 
La ora actuală, cel considerat a fi şeful familiei Genovese este un individ pe nume Daniel Leo, eliberat în decusrul anului trecut dintr-o închisoare americană. Doar că la eliberarea sa, Daniel Leo a avut surpriza să descopere că a fost deja detronat din funcţia supremă de către un tânăr mafiot, extrem de ambiţios, feroce şi necruţător.
 
Este vorba de Liborio Salvatore Bellomo, un individ născut în anul 1957, care ajunsese deja la rangul de Caporegime (căpitan în ierarhia mafiei italo-americane) încă de când avea doar 25 de ani. Celelalte familii mafiote sunt la rândul lor conduse de Vincente Badalamenti (Bonnano), Domenico Cefalu (Gambino), Carmine Persico (Colombo) şi Steven Crea (Lucchese).
 
 
Mafiotul autodidact şi iniţierea din apartament
 
 
Liborio Bellomo este fiul lui Salvatore Bellomo şi vărul lui Thomas Bellomo, ambii fiind membri respectaţi şi temuţi în clanul Genovese. Pentru a avea o „imagine de arătat străinilor”, Liborio a fost trimis să studieze ştinţele economice în cadrul Liceului Mnsignor Scanlan din faimosul cartier Bronx. Apoi, printr-o ironie a sorţii, Liborio şi-a petrecut următorul an din viaţă iniţiindu-se în secretele îndeletnicirii de…cioclu, în cadrul mai multor firme de pompe funebre…
 
Iniţierea şi recunoaşterea sa în ierarhia clanului Genovese au fost obscure şi discrete. Bellomo a fost primit cu drepturi depline în cadrul familiei într-o ceremonie ţinută într-un  banal apartament situat deasupra unei pizzerii din Harlem. „Cappo” Vincente Cafaro a fost cel care a garantat pentru Bellomo şi tot el l-a propulsat în ierarhia clanului mafiot. Odată intrat în rândul elitei conducătoare a grupării mafiote, Liborio a făcut echipă cu şeful Saverio Santora care controla pe atunci întreg cartierul Harlem. Echipa sa de şoc a fost implicată în jocuri de noroc (ilegale pe întreg teritoriul american cu excepţia Las Vegas-ului), precum şi jafuri, atacuri şi alte activităţi violente în toată raza metropolei New York.
 
Imginea clasică a unui „soldat” din Mafie    Sursa foto: ShutterstockImginea clasică a unui „soldat” din Mafie

 
Băieţii erau pe cai mari, iar Liborio era tânăr, feroce, necruţător şi vroia să se evidenţieze cu orice preţ.
Prin anul 1982, Saverio Santora a urcat în ierarhia mafiotă italo-americană, iar Liborio primit comanda întregii grupări a lui Santora. Spre sfârşitul deceniului 80, Liborio îşi stabileşte cartierul general în Bronx iar oamenii săi devin racheţi în toată accepţiunea termenului. Odată cu deceniul 1990-2000, Bellomo îşi consolidează statutul şi imaginea unuia dintre cei mai temuţi şi sângeroşi mafioţi din New York.
 
Tot atunci s-a evidenţiat drept cel mai puternic raket din clanul Genovese, lansându-se cu succes şi în traficul cu heroină. Tot mai mulţi se temeau de el, căci cruzimea şi violenţa exagerată nu-i erau deloc străine. La ordinele lui Bellomo, oamenii săi tăiau degete, limbi, smulgeau dinţi cu cleştele patent şi chiar  îi băteau în cuie de vii pe uşi pe „soldaţii” grupărilor rivale sau pe datornici…
 
Liborio Bellomo (în stânga) şi Mike Generosso ( în dreapte) fotografiaţi de FBI    Liborio Bellomo (în stânga) şi Mike Generosso ( în dreapte) fotografiaţi de FBI

 
Bellomo şi-a mai demonstrat puterea şi cu ocazia deselor lupte dintre familiile rivale, cât şi în cadul conflictelor interne din clanul Genovese. Claităţile sale înăscute de lider şi hotărârea de care dădea dovadă de fiecare dată când trebuia să lupte, i-au asigurat în continuare sprijinul unor mafioţi puternici şi respectaţi precum Vincente Gigante şi Venero Mangano. Pas cu pas, puterea sa se consolida, iar influenţa de care dădea dovadă îl făcea tot mai temut şi mai respectat.
 
 
Big Barney la puşcărie, şi mai ales în afara ei…
 
 
O serie de acţiuni tipice, nelipsite de violenţa-i caracteristică l-au dus în cele din urmă pe Liborio în atenţia F.B.I.-ului. Totul a început cu Cazul Javits Center, în care Liborio a reuşit să-şi instaleze oamenii de încredere în conducerea unui renumit centru comercial new-yotkez. Un raport oficial al New York State Organized Crime Task Force, anunţa oficialităţile americane că în Jakob K. Javits Center din Manhattan activau sub acoperire aproximativ 60 de rakeţi.
 
Conflictele între oamenii lui Liborio şi rivalii din celelalte familii nu au întârziat să apară, astfel că în anul 1996, Liborio Bellomo a fost acuzat de mai multe infracţiuni stipulate în Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act, un fel de DNA american care se ocupă strict cu activitatea grupărilor de crimă organizată. Liborio a fost acuzat inclusiv de uciderea mafioţilor Ralph DeSimone şi Antonio DiLorenzo (despre care clanul Genovese credea că sunt informatori ai F.BI.-ului), jafuri armate şi înşelătorii.
 
Imaginea clasică a unui asasinat mafiot    Sursa foto: ShutterstockImaginea clasică a unui asasinat mafiot

 
Cunoscut poliţiei după porecla Big Barney, Liborio a ajuns să fie arestat şi condamnat pe baza declaraţiilor ambigue ale unui alt mare mafiot din aceeaşi grupare. Este vorba de Daniel Provenzano, dar cum autorităţile erau de-a dreptul disperate să găsească un motiv, fie el cât de mic, pentru a ţine sub control un om atât de periculos precum Liberio, inclusiv declaraţiile lui Provenzano au fost luate în seamă.
 
 Daniel Provenzano, despre care autorităţile americane credeau că era un membru important al clanului Genovese, era de fapt un simplu „soldat” în grupare. El a fost arestat în anul 1997, pe când încerca să escrocheze suma de 100.000$ de la o firmă de asigurări din Franklin Lakes, New Jersey. Patronul firmei, Jeffery Pumilia a colaborat cu F.B.I-ul care l-a înregistrat pe Provenzano în timp ce-şi ameninţa victima. Conform procurorilor, Daniel Provenzano l-a identificat ulterior pe Liborio Bellomo drept liderul decizional al clanului Genovese.
 
Mâini legate    Sursa foto: ShutterstockMâini legate

 
Pe baza înregistrărilor obţinute, anchetatorii au obţinut delclaraţiile aşa numitului „Domn Big Barney” care-l ameninţa pe Pumilia că dacă nu va plăti banii ceruţi, atât el cât şi familia sa vor fi ucişi fără milă. Odată arestat, avocaţii lui Liborio au declarat că al lor client era pe deplin nevinovat după ce reuşise să treacă de două ori testul adevărului la poligraf. Agenţii F.B.I-ului au fost într-atât de decişi să-l înfunde definitiv, încât l-au ras inclusiv în cap pe Liborio pentru a descoperi eventuale locuri unde acesta s-ar fi injectat cu substanţe care să-l fi ajutat să învingă poligraful.
 
 Procurorii au renunţat la acuzaţiile de crimă şi l-au convins pe Liborio să pledeze vinovat pentru mai multe infracţiuni minore. Abil, Bellomo a primit târgul şi în februarie 1997 a fost condamnat la o pedeapsă de zece ani de închisoare. Pentru el au urmat în schimb o serie de acuzaţii mai grave pe când se afla închis, odată ce anchetatorii federali îşi continuau cercetările în cazurile în care apărea numele său.
 
În anul 2001, Bellomo a fost acuzat că din interiorul închisorii conducea operaţiuni de spălare de bani şi jafuri armate, în timp ce în anul 2006, Bellomo alături de alţi 30 de membri al clanului Genovese aflaţi după gratii a fost acuzat de uciderea lui Ralph Coppola, fostul său prieten şi mână dreaptă. Coppola ar fi fost ucis la ordinele lui Bellomo pe motiv de „lipsă de respect faţă de cei bătrâni”, plus furat din profitul clanului Genovese. Abil şi oportunist, Liborio a reuşit să-şi câştige o condamnare de doar doi de zile în plus faţă de sentinţa iniţială.
 
O echipă de „soldaţi” mafioiţi    Sursa foto: ShutterstockO echipă de „soldaţi” mafioiţi

 
Aşa că pe data de 1 decembrie 2008, Liborio Bellomo a fost eliberat din închisoare.
Mult mai atent şi mai experimenat faţă de cum era înainte de comdamnare Liborio este extremd e atent la toate mişcările sale.
Autorităţile americane au confirmat că s-a întors în fruntea familiei Genovese, unde se ocupă de reorganizarea grupării într-una mai eficientă şi mai discretă comparativ cum era până la intrarea sa în închisoare. Motiv pentru care Liborio Bellomo este privit în prezent nu doar de familia Genovese, ci şi de clanurile rivale drept „mafiotul viitorului”.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase