Home » Cultură » Se împlinesc 88 de ani de la moartea unui mare fiziolog rus. Învăţăm şi astăzi despre experimentele lui

Se împlinesc 88 de ani de la moartea unui mare fiziolog rus. Învăţăm şi astăzi despre experimentele lui

Se împlinesc 88 de ani de la moartea unui mare fiziolog rus. Învăţăm şi astăzi despre experimentele lui
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.02.2024
Pe 27 februarie se împlinesc 88 de ani de la moartea fiziologului rus Ivan Pavlov.

Moştenirea pe care a lăsat-o medicinei a fost una semnificativă, Pavlov fiind primul om de ştiinţă care a studiat fenomenul condiţionării clasice.

 

 

Fiziologul rus a făcut o serie de experimente pe un câine pentru a înţelege reflexul condiţionat, iar copiii învaţă şi astăzi despre acestea la orele de Biologie.

În anii 1890, rusul laureat al Premiului Nobel a investigat funcţia gastrică a câinelui prin externalizarea glandei salivare pentru a putea colecta saliva produsă ca răspuns la mâncare. În timpul experimentelor a observat că tendinţa de a saliva apare înainte ca hrana să ajungă efectiv în gura câinelui.

Sursă: YouTube

A început să cerceteze mai îndeaproape acest lucru şi a ajuns să stabilească legile fundamentale pentru apariţia şi eliminarea salivei – numite „reflexe condiţionale”. Practic, şi-a dat seama că salivarea apărea condiţionat, ca urmare a experienţelor precedente ale animalului.

 

 

Câinele pe care a făcut experimente Pavlov a fost împăiat şi expus la muzeul dedicat lui Pavlov, aflat în Riazan, Rusia.

Descoperă vă prezintă semnificaţiile istorice ale zilei de 27 februarie:

1741 – Nicolae Mavrocordat a emis un hrisov privind adoptarea unor reforme fiscale şi administrative în Ţara Românească.

1866 – A apărut revista „Sarsailă” (până la 18 mai 1866), continuatoare a revistei satirice „Nichipercea”, suspendată de către autorităţi, în repetate rânduri, datorită atacurilor dure îndreptate împotriva instituţiilor statului.

1872 – S-a născut Alexandru Vaida-Voievod, om politic, preşedinte al delegaţiei române la Conferinţa de la Paris şi şef al primului guvern parlamentar al României Mari, fondator şi preşedinte al organizaţiei politice Frontul Românesc (m. 19 martie 1950).

1900 – A fost creat Partidul Laburist din Marea Britanie.

1902 – S-a născut scriitorul John Steinbeck, laureat al Premiului Nobel pentru literatură pe anul 1962; a scris, printre altele, „Iarna vrajbei noastre”, „Fructele mâniei” (m. 20 decembrie 1968).

1920 – A încetat din viaţă, la Bucureşti, A. D. Xenopol, istoric şi teoretician al istoriei, sociolog şi economist (d. 1847).

1938 – A fost promulgată noua Constituţie a României care a deschis calea regimului autoritar al lui Carol al II-lea.

1948 – S-a constituit Frontul Democraţiei Populare (FDP), alianţă electorală formată din PCR, Frontul Plugarilor, PNL – Bejan, Uniunea Populară Maghiară, la care aderă ulterior toate noile organizaţii de masă.

1971 – A încetat din viaţă actorul francez Fernandel (Fernand Joseph Desire Constandin) (n.1903).

2006 – Deputaţii au aprobat Ordonanţa prinvind înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

2009 – A murit Manea Mănescu, fost prim-ministru din perioada comunistă (n. 9 august 1916).

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase