Home » Cultură » Povestea incredibilă a lui ”Venus Hottentot”. Ce au făcut europenii pentru amuzament şi de dragul ştiinţei – VIDEO

Povestea incredibilă a lui ”Venus Hottentot”. Ce au făcut europenii pentru amuzament şi de dragul ştiinţei – VIDEO

Publicat: 22.03.2015
Sarah Baartman este un nume pe care orice om ar trebui să îl cunoască şi astfel să îşi amintească de greşelile pe care strămoşii noştri le-au făcut de dragul amuzamentului şi al ştiinţei.

Sarah Baartman s-a născut într-o familie de Khoisan, într-un spaţiu cunoscut astăzi drept provincia Eastern Cape a Africii de Sud, dar a rămas de tânără orfană. Saartjie, este diminutivul numelui său, în limba afrikaans acesta fiind folosit pentru a indica familiaritatea. Numele ei real nu este cunoscut.

În 1810, atunci când Saartjie Baartman avea în jur de 20 de ani, ea a fost convinsă de un doctor englez, numit William Dunlop, să călătorească alături de el în Marea Britanie sub promisiunea bogăţiei.

Cu toate acestea, odată ajunsă în Anglia, femeia din tribul Khoisan a fost considerată o ciudăţenie şi a fost afişată în faţa publicului ca o curiozitate sexuală, ajungând totodată faimoasă în întreaga Europă graţie posteriorului său.

Supranumită de britanici „Venus Hottentot” (n.r. hotentot=popor din sudul Africii), femeia de culoare a fost dusă în 1814 la Paris şi unde  a continuat să fie expusă în public ca o ciudăţenie. Ea a devenit, totodată, obiect al studiului ştiinţific şi medical care a format principalele idei ale europenilor cu privire la sexualitatea femeilor de culoare.

Când a murit, în 1816, a fost realizat un mulaj al corpului ei, scheletul ei a fost extirpat, iar creierul şi organele sale genitale au ajuns în borcane la un muzeu din Paris unde au rămas expuse până în 1985.

Sursă: YouTube

După cinci ani de negocieri cu autorităţile franceze pentru returnarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Saartjie Baartman, guvernul Africii de Sud a reuşit să o aducă, în sfârşit, pe femeie înapoi în ţară.

Pe 3 mai 2002, printr-o ceremonie emoţionantă la care au participat oamenii tribului Khoisan, Baartman a fost întâmpinată acasă, iar acum, rămăşiţele sale pământeşti sunt îngropate în provincia Eastern Cape, locul unde s-a născut.

Sursă: dancehallvybz.com

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase