Home » Cultură » Descoperire unică în România. Datează de pe vremea lui Alexandru cel Bun şi este cea mai veche din ţară

Descoperire unică în România. Datează de pe vremea lui Alexandru cel Bun şi este cea mai veche din ţară

Publicat: 04.04.2015
Cea mai veche curte domnească din Iaşi a fost descoperită în urma săpăturilor arheologice de la Palatul Culturii. Aceste ziduri datează din 1430, de pe vremea domniei lui Alexandru cel Bun şi se află sub vestigiile curţii lui Ştefan cel Mare, despre care se ştia că sunt acolo.

Cea mai veche curte domnească din Iaşi a fost descoperită în urma săpăturilor arheologice de la Palatul Culturii. Aceste ziduri datează din 1430, de pe vremea domniei lui Alexandru cel Bun şi se află sub vestigiile curţii lui Ştefan cel Mare, despre care se ştia că sunt acolo.

„Suntem la kilometrul zero al Iaşului, în plină istorie a Iaşului şi a României, în general. În fostele curţi domneşti, într-un caz, din punct de vedere arheologic unic în România. E unica situaţie de suprapunere de curţi domneşti”, a declarat Lăcrămioara Straulat, managerul Complexului Muzeal Modova.

Vestigiile găsite sub pardoseala Palatului Culturii din Iaşi

„Este cea mai veche curte domnească din ţară, a cunoscut o dezvoltare deosebită în timpul lui Ştefan cel Mare şi are o foarte mare importanţă arheologică pentru oraşul Iaşi“, a adăugat Stela Cheptea, arheolog medievist.

Arheologii au scos la lumină vestigii care datează din anul 1430, de la sfârşitul domniei lui Alexandru cel Bun. Acestea vor fi conservate, iar cele mai valoroase vor fi acoperite cu sticlă rezistentă şi vor fi iluminate. Acestea vor putea fi văzute de către doritori odată cu redeschiderea Palatului Culturii spre vizitare.

Lăţimea zidurilor este impresionantă, astfel, unui zid, care iniţial, măsura trei metri, i-au mai fost adăugate alte fundaţii. Grosimea totală a ajuns astfel să depăşească cinci metri.

„Sub actualul Palat al Culturii, care e o clădire atât de cunoscută, se ascund urmele a patru, cinci secole de istorie. Pe acest loc a fost cea mai veche curte domnească din Iaşi, încă din timpul lui Alexandru cel Bun,” a explicat Sorin Iftimi, istoric.

Palatul Culturii, realizat în stilul neogotic, este înscris în lista monumentelor istorice. Pentru lucrările de reabilitarea a Palatului Culturii s-au cheltuit până în prezent 11 milioane de euro de la Ministerul Culturii, iar pentru ultima etapă de reconsolidare, au fost alocaţi alţi 15,8 milioane de euro. Cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2016 lucrările trebuie finalizate.

SURSA: Digi 24, BZI

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase