Home » Cultură » O poveste frumoasă despre România, văzută prin ochii unui neamţ. FOTO + VIDEO

O poveste frumoasă despre România, văzută prin ochii unui neamţ. FOTO + VIDEO

Publicat: 12.04.2015
Una dintre cele mai frumoase poveşti ale României interbelice i se datorează unui german. S-a numit Kurt Hielscher şi a fost unul dintre cei mai mari fotografi germani.

În anii 1931 – 1932, neamţul Kurt Hielscher a străbătut ţara noastră în lung şi în lat, iar în 1933 a publicat, la Leipzig, volumul „RUMÄNIEN – Landschaft, Bauten, Volksleben”( ROMÂNIA – Natură. Clădiri. Viaţă populară), un album cu fotografii din Transilvania, Moldova, Basarabia, Banat, Maramureş sau Bucovina. A străbătut în România peste 25.000 de kilometri şi a făcut circa 5.000 de fotografii, din care a ales 304 pentru album. O parte dintre imagini sunt din localităţi care acum nu mai sunt în componenţa României.

VEZI AICI O PARTE DINTRE FOTOGRAFIILE REALIZATE DE KURT HIELSCHER

„În anul 1931, am fost invitat de Guvernul român să călătoresc ca oaspe în România şi să alcătuiesc o carte asemănătoare celor despre Germania, Spania, Italia, Ţările Nordice etc. În ajunul călătoriei mele un scriitor cunoscut m-a întrebat cu mirare: „De ce să-ţi pierzi timpul tău scump cu lucrarea aceasta? Ce-o să găseşti deosebit în România?” Mulţi trebuie să aibă aceeaşi părere. Ce puţin se ştie despre această ţară!…”, afirma Kurt Hielscher la începutul volumului.

Bucureşti, Ateneul Român // Sursa Foto: Facebook IRIF

Acelaşi Kurt Hielscher atrăgea atenţia că oamenii în straie populare şi locurile surprinse de el în fotografii riscau să se schimbe sub influenţa „modei occidentale”.

„Dar pe lângă mulţumirea pe care am simţit-o, lucrând, m-a cuprins şi durerea că întreg poporul român este ameninţat de un duşman crunt, căci de cultura acestei ţări binecuvântate de soare se apropie norii grei ai Occidentului: praful civilizaţiei care înăbuşe orice viaţă plină de coloare. Unele sate au şi fost învăluite; norul cenuşiu acoperă tot mai mult uneltele strămoşeşti şi coloarea veselă a costumelor, înecându-le în monocromia stinsă a modei de pretutindeni. Aşa îşi pierde treptat, un popor cu simţ artistic, străvechea sa înfăţişare. De aceea am dat în aceste fotografii atâta importanţă vieţii populare în dauna peisajului. Mi se pare că aş putea salva astfel prin cartea mea, pentru timpurile viitoare, ceea ce încet şi continuu este sortit pieririi. Fie ca o soartă prielnică să păstreze încă mult timp poporul acestor munţi, văi şi câmpii, în frumuseţea şi spontaneitatea sa”, afirma el.

Cetatea Făgăraş// Sursa Foto: Facebook IRIF

Prefaţa albumului a fost semnată de Octavian Goga.

Născut în Silezia, Kurt Hielscher (1881 – 1948) a realizat albume inedite de fotografie în perioada Primului Război Mondial, precum şi în perioada interbelică, după ce a străbătut o serie de state europebe, printre care  Spania, Italia, Iugoslavia, Danemarca, Norvegia dar şi România.

Casă ţărănească din Basarabia // Sursa Foto: Facebook IRIF

Delta Dunării // Sursa Foto: Facebook IRIF

Castelul Reginei Maria din Balcic // Sursa Foto: Facebook IRIF

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase