Home » Cultură » Ai învăţat despre munca sa în domeniul ştiinţei la şcoală. Îţi mai aminteşti de constanta lui Avogadro?

Ai învăţat despre munca sa în domeniul ştiinţei la şcoală. Îţi mai aminteşti de constanta lui Avogadro?

Publicat: 09.07.2023
Astăzi se împlinesc 167 de ani de la moartea cunoscutului fizician şi chimist italian Amedeo Avogadro.

Descendent al unei familii nobile, Avogadro s-a dedicat studiilor juridice până la vârsta de 30 de ani când şi-a arătat pentru prima oară interesul pentru lumea ştiinţifică.

 

 

Ulterior, italianul a devenit profesor de fizică şi de matematică la Colegiul Regal din Vervelli, iar din 1820 a condus catedra de fizică matematică de la Universitatea din Torino, prima înfiinţată de acest profil.

În perioada în care preda la Vervelii, Amedeo Avogadro a pus bazele ipotezei moleculare. El susţinea că două volume egale din orice gaze, aflate la aceeaşi presiune şi la aceeaşi temperatură, conţin acelaşi număr de molecule.

Numărul lui Avogadro, predat şi în şcoli sunt denumirea de constanta lui Avogadro, este aproximativ egal cu 6,023×1023 mol-1 şi reprezintă numărul de molecule conţinute într-un mol de substanţă.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 9 iulie:

1520 – Au fost fixate hotarele dintre Ţara Românească şi Transilvania, „de la apa Oltului pînă la Râşava (Orşova)”, prima delimitare cunoscută între cele două teritorii româneşti.

1600 – Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania.

1819 – S-a născut Elias Howe, inventatorul maşinii de cusut (m. octombrie 1867).

1877 – A început prima ediţie a Campionatului de tenis de la Wimblendon

1941 – Armata română a eliberat Bucovina de Nord.

1947 – Consiliul de Miniştri a decis să remită secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite declaraţia de intrare a României în această organizaţie şi de aderare la Carta Naţiunilor Unite.

1988 – A încetat din viaţă lingvistul Alexandru Graur (n. 9 iulie 1900).

 

 

 

 

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase