Home » Cultură » Inima Reginei Maria va fi redată familiei regale şi va ajunge în camera unde a murit – VIDEO

Inima Reginei Maria va fi redată familiei regale şi va ajunge în camera unde a murit – VIDEO

Publicat: 17.07.2015
Inima Reginei Maria va fi redată, în toamnă, familiei regale şi mutată din depozitele Muzeului Naţional de Istorie la Palatul Pelişor, în camera unde s-a stins suverana.

Regina Maria a murit la 18 iulie 1938, după o luptă grea cu o ciroză hepatică. Regina a cerut prin testament ca trupul său să fie înhumat la biserica episcopală de la Curtea de Argeş, alături de soţul său, Regele Ferdinand I, iar inima să fie păstrată într-o raclă la capela Stella Maris a reşedinţei sale din Balcic.

”Era o tradiţie mai veche, din ţările scandinave, dar şi medievală, a cavalerilor teutoni, să-şi depună inima într-un loc drag lor”, spune istoricul Diana Mandache, citată de Ştirile ProTV.

Inima Reginei Maria poate fi cedată familiei regale doar printr-o Hotărâre de Guvern.

„Suntem în discuţii, încă nu s-a semnat acordul, pentru că acesta depinde de existenţa unei Hotărâri de Guvern. Suntem pe cale să ajungem la o rezolvare a acestei probleme şi sperăm ca, până la începutul lunii septembrie, să putem să finalizăm această înţelegere”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al muzeului, pentru Mediafax.

FOTO: Capela Stella Maris din Balcic // Wikipedia    FOTO: Capela Stella Maris din Balcic // Wikipedia

După cedarea Cadrilaterului, în 1940, inima reginei a fost mutată la Bran. Comuniştii au decis să o mute, în anii 1970, la Bucureşti, la Muzeul Naţional de Istorie al României.

Casetele în care a fost depusă inima Reginei Maria sunt expuse în tezaurul Muzeului, alături de coroana şi de bijuteriile reginei. Inima nu se află, însă, în interiorul casetei de argint, fiind păstrată într-un container special ţinut în depozitul muzeului.

„Nu a fost niciodată expusă şi în nicio formulă viitoare nu cred că aceasta va fi expusă propriu-zis. Noi tocmai din considerente morale şi etice nu am expus-o niciodată, nici înainte de 1989 şi nici după”, a explicat Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Potrivit acestuia, inima Reginei Maria se află depozitată la MNIR într-un spaţiu corespunzător, cu microclimat necesar pentru păstrarea unor piese foarte fragile din punctul de vedere al stării de conservare. „Este un spaţiu special amenajat, cu temperatura şi umiditatea controlată, cu siguranţa protecţiei”, a mai spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Regina Maria a fost o mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria. Părinţii săi au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg şi Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Sub conducerea Reginei Mariei şi a Regelui Ferdinand I a luat naştere România Mare, în 1918.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase