Home » Cultură » Vikingii vor lua în stăpânire Cetatea Râşnovului, la Festivalul de Reconstituire Istorică

Vikingii vor lua în stăpânire Cetatea Râşnovului, la Festivalul de Reconstituire Istorică

Vikingii vor lua în stăpânire Cetatea Râşnovului, la Festivalul de Reconstituire Istorică
Publicat: 19.08.2015
Cea de-a şasea ediţie a Festivalului de Reconstituire Istorică de la Râşnov se va desfăşura în perioada 20 - 23 august şi le va facilita participanţilor întâlnirea cu 43 de vikingi din Europa şi Statele Unite, informează organizatorii evenimentului.

Festivalul de Reconstituire Istorică este organizat în cadrul proiectului „Reconstituirea Istorică – instrument de valorificare culturală şi dezvoltare durabilă a comunităţii locale” de către Asociaţia Mioritics, în parteneriat cu Primăria Oraşului Râşnov şi organizaţia Trondheim Vikinglag din Norvegia.

Astfel, după mai mult de un mileniu de la marile incursiuni în sudul Europei, vikingii vor ajunge pentru prima oară în Transilvania, la Cetatea Râşnovului, ca să participe la Festivalul de Reconstituire Istorică, spun organizatorii evenimentului.

Sub semnul multiperiodicităţii, ediţia din acest an a festivalului promovează patrimoniul cultural al zonei prin conceptul de istorie vie, valorificând meşteşugurile tradiţionale şi reperele identitare ale comunităţii.

Alături de grupul de reconstituire istorică Living Rosenau vor fi prezenţi 43 de reprezentanţi ai grupurilor de vikingi din Europa şi SUA, care vor recrea atmosfera diferitelor perioade istorice, punând accent pe autenticitatea vieţii cotidiene în cetate.

Pe parcursul celor patru zile ale evenimentului, vizitatorii din grădina Cetăţii Râşnov vor putea interacţiona cu istoria din epoci diferite, redescoperind meşteşuguri, rememorând evenimente, participând la jocuri, la ateliere şi la prelegeri despre autenticitatea reconstituirilor istorice. Degustarea alimentelor tradiţionale, muzica medievală şi reconstituirea unor bătălii vor facilita dialogul publicului cu pasionaţii de istorie.

Proiectul „Reconstituirea Istorică – instrument de valorificare culturală şi dezvoltare durabilă a comunităţii locale” este derulat de Asociaţia Mioritics în parteneriat cu Primăria Râşnov şi Trondheim Vikinglag, în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, şi finanţat prin programul PA17/RO13-Promovarea Diversităţii în Cultură şi Artă de către Granturile SEE 2009-2014 (LP99/08.04.2014).

Asociaţia Mioritics este o organizaţie neguvernamentală şi nonprofit, fondată în anul 2004, care are ca misiune protejarea şi promovarea patrimoniului cultural şi natural, dezvoltarea ecoturismului şi turismului cultural din România.

Mioritics a fost aleasă de Biroul Regional UNESCO din Veneţia să implementeze în România programul „Cultural Heritage – a Bridge Towards a Shared Future”, o iniţiativă internaţională ce urmăreşte întărirea cooperării regionale pentru o mai bună protejare şi promovare a patrimoniului cultural din Europa de Sud-Est.

Trondheim Vikinglag este o organizaţie regională de reconstituire istorică, care a fost înfiinţată în anul 2010 şi se concentrează în principal pe istoria locală şi regională, cultura şi meşteşugurile vikingilor care au locuit în regiunea Trøndelag, Trondheim şi Lade. Grupul are aproximativ 70 de membri, atât adulţi, câ şi copii, bazându-se cel mai mult pe voluntariat.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase