Home » Cultură » Un superb mozaic din perioada romană, vechi de peste 2000 de ani, a fost descoperit în Siria. Situri similare, distruse total de ISIS

Un superb mozaic din perioada romană, vechi de peste 2000 de ani, a fost descoperit în Siria. Situri similare, distruse total de ISIS

Un superb mozaic din perioada romană, vechi de peste 2000 de ani, a fost descoperit în Siria. Situri similare, distruse total de ISIS
Publicat: 09.11.2015
Un superb mozaic a fost descoperit printre ruinele unei „villa rustica” din perioada romană. Situl se află pe teritoriul actual al Turciei, în apropierea graniţei cu Siria.

Piesele de mozaic formează modele geometrice diverse, care împodobeau acum 2000 de ani curtea interioară a reşedinţei unei familii de romani înstăriţi. Descoperirea acestui obiectiv arheologic este cu atât mai importantă cu cât siturile administrate de statul sirian dispar încetul cu încetul, din cauza atacurilor teroriste provocate de gruparea „Statul Islamic”.

Villa romană a fost una dintre reşedinţele de lux ale vechiului oraş roman Doliche, aflat în imediata apropiere a actualei metropole turceşti Gaziantep.

Oraşul antic a făcut parte din provincia romană Syria şi este, în momentul de faţă, unul dintre puţinele aşezări urbane, din perioada elenistică şi romană, care pot fi încă studiate. Cercetările arheologice se desfăşoară cu dificultate, îndeosebi din cauza excavaţiilor ilegale şi a numeroaselor distrugeri provocate de terorişti.

Mozaicul din situl de la Doliche este, până în momentul de faţă, cea mai importantă descoperire făcută aici. Aceasta este o adevărată operă de artă, acoperind un spaţiu, care, iniţial, avea o suprafaţă de aproximativ 100 m2. Calitatea mozaicului este încă o dovadă a  faptului că villa a aparţinut unei familii înstărite, care îşi putea permite să comande astfel de decoraţiuni.

Arheologii au cercetat zone diverse ale anticului Doliche, descoperind atât locuinţe luxoase, cât şi case simple sau părţi din reţelele ce alimentau cu apă oraşul. Specialiştii se aşteaptă să facă descoperiri mult mai importante anul viitor, când vor începe săpăturile în zonele unde se aflau în trecut clădirile destinate administraţiei oraşului.

Un alt grup de cercetători au iniţiat săpături pe suprafaţa muntelui Dülük Baba Tepesi, aflat în apropierea sitului de la Doliche. Printre artefactele descoperite s-a numărat o figurină reprezentându-l pe Jupiter Dolichenus, datată în primul mileniu de dinaintea erei noastre. Tot aici, arheologii au descoperit o aşezare din epoca paleolitică, cu o vechime de aproximativ 8000 de ani.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase