Home » Cultură » Povestea fascinantului castel al lui Christian Dior, unde designerul a creat primele sale parfumuri – VIDEO + FOTO

Povestea fascinantului castel al lui Christian Dior, unde designerul a creat primele sale parfumuri – VIDEO + FOTO

Publicat: 24.04.2016
Astăzi, Dior este mai prezent ca niciodată la Grasse, respectând dorinţele fondatorului său şi ducând mai departe visul provensal al lui Christian Dior.

Castelul Colle Noir, locuinţa de suflet a designerului francez Christian Dior a fost restaurat, iar laboratorul de creaţie al parfumierului casei Dior, François Demachy, a fost amenajat în centrul oraşului Montauroux, în apropiere de Fântânile Parfumate, a anunţat, joi, Casa Dior.

Galerie foto

vezi galeria
6 foto

Castelul Colle Noir, Fântânile Parfumate (Fontaines Parfumees), câmpurile de trandafiri şi iasomie din oraşul Grasse, considerat capitala mondială a parfumurilor, din domeniile Manon şi Clos de Callian – acestea sunt nume şi locuri asociate astăzi, mai mult ca oricând, cu Dior, care, în calitatea sa de importantă casă de parfumuri, şi-a reînnoit legăturile cu Grasse, perpetuându-şi istoria în această regiune.

Christian Dior Parfums anunţă finalizarea unui proiect ambiţios, care include restaurarea castelului lui Christian Dior, Colle Noir, şi amenajarea laboratorului de creaţie al lui François Demachy în centrul oraşului Montauroux, în apropiere de Fântânile Parfumate, precum şi stabilirea de parteneriate exclusive cu domenii care produc flori pentru parfumuri.

Povestea lui Dior şi a regiunii Grasse este una fascinantă, care se leagă de anii când, în tinereţe, Christian Dior, s-a refugiat în această zonă primitoare, în perioada Ocupaţiei. Idila sa cu Grasse a continuat odată cu descoperirea excepţionalelor flori care l-au inspirat să creeze primele parfumuri, adevărate coloane de rezistenţă ale legendei Dior, şi anume Miss Dior, Eau Freche, Diorama, Diorissimo şi Eau Sauvage. Prezenţa lui Christian Dior la Grasse a fost consolidată atunci când, cu câţiva ani înainte de moartea sa, a început restaurarea castelului Colle Noire, pe care l-a transformat într-un domeniu fertil, menit să producă, printre altele, recolte generoase de flori parfumate.

Astăzi, Dior este mai prezent ca niciodată la Grasse, respectând dorinţele fondatorului său şi ducând mai departe visul provensal al lui Christian Dior.

Francois Demachy, parfumierul Casei Dior, al cărui laborator este amenajat acum în zona Fântânilor Parfumate din Montauroux, este originar din această regiune şi a iniţiat legături cu generaţiile tinere de cultivatori de flori, a căror pasiune contribuie la revigorarea regiunii Grasse.

Castelul Colle Noir, restaurat în sfârşit conform visului lui Christian Dior, străluceşte acum readus la viaţă.

Castelul Colle Noir are o poveste fascinantă. În 1951, Christian Dior a cumpărat Chateau de La Colle Noir, domeniul din Montauroux urmând să devină locul de suflet al creatorului care-şi găsea aici liniştea şi îşi alimenta creativitatea. Dior s-a implicat în decorarea impunătoarei case şi tot el a fost cel care a proiectat grădina edenică ce i-a servit ca sursă de inspiraţie pentru cele mai renumite parfumuri ale lui.

După dispariţia fulgerătoare a lui Christian Dior, la 29 octombrie 1957, sora sa Catherine a vândut castelul şi domeniul de 50 de hectare care îl înconjoară. Proprietarii s-au succedat în timp, pentru ca în 2013 castelul să reintre în posesia Casei Dior.

Timp de trei ani, Christian Dior Parfums a investit în Chateau de La Colle Noir, reuşind să îi redea strălucirea prin refacerea decorurilor proiectate de însuşi Dior, precum şi prin reconstruirea grădinii, odată cu replantarea trandafirului de mai şi a iasomiei de Grasse. Structura castelului a fost regândită, cele 28 de camere originale fiind transformate în 7 apartamente care vor permite Casei Dior să organizeze aici evenimente speciale şi să îi primească pe apropiaţi – colaboratori, clienţi, celebrităţi.

Chateau de La Colle Noir va fi inaugurat pe 9 mai.

Când Christian Dior a devenit proprietarul Château de La Colle Noir, el se întorcea în regiunea pe care o iubea încă din tinereţe. După falimentul familiei sale, odată cu criza din 1929, ei s-au mutat la ţară, în regiunea Var. Mai târziu, în timpul Ocupaţiei, Dior s-a retras aici şi a cultivat legume pentru ca el şi cei apropiaţi să supravieţuiască. La sfârşitul războiului, când a devenit un celebru creator de modă, Dior era déjà iremediabil îndrăgostit de Grasse. Ce l-a atras pe Christian Dior la această regiune a fost, pe lângă frumuseţea sălbatică a naturii, onestitatea oamenilor care cultivau pământul în vremuri grele şi, mai presus de toate, dragostea faţă sora sa Catherine, care locuia acolo şi se ocupa cu cultivarea florilor parfumate.

Renumita regiune Grasse, situată în regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur, al cărei sol este extrem de benefic pentru florile de esenţă, a înflorit în prima jumătate a secolului al XX-lea. Regiunea este cunoscută pentru câmpurile de trandafiri de mai şi de iasomie Grandiflorum, ingrediente rafinate ale parfurmurilor Casei Dior.

Este nevoie de o tonă de trandafiri de mai pentru a obţine 1,5 kg de esenţă. Din 600 – 700 de kilograme de iasomie de Grasse se obţine un kilogram de esenţă. O tonă de Orange Blossom se concretizează într-un kilogram de esenţă Neroli.

Casa Dior este membră a grupului LVMH Moet Henessy Louis Vuitton, lider mondial în produse de lux, care în 2015 a raportat venituri de 35,7 miliarde de euro, cu 16% mai mult decât în anul precedent.

Christian Dior a înregistrat o creştere puternică generată mai ales de succesul parfumului Sauvage şi de evoluţia parfumurilor legendare J’Adore şi Miss Dior. Remarcabilă în evoluţia Casei Dior a fost şi lansarea noului parfum Poison Girl, care a influenţat pozitiv evoluţia financiară din primul trimestru al anului 2016.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase