Home » Cultură » O farsă ar fi putut să pună capăt carierei de scriitor a lui Mark Twain

O farsă ar fi putut să pună capăt carierei de scriitor a lui Mark Twain

Publicat: 03.09.2016
Prima ediţie ilustrată a ,,Aventurilor lui Huckleberry Finn'' trebuia lansată la sfârşitul anului 1884, înainte de Crăciun.

Mark Twain l-a însărcinat pe E.W. Kemble să realizeze ilustraţiile pentru cartea ,,Aventurile lui Huckleberry Finn”, privindu-le de mai multe ori de-a lungul producţiei cărţii  După terminarea ilustraţiilor pentru primele 12 capitole a avut loc o întârziere deoarece Twain a refuzat câteva ilustraţii. Acesta s-a plâns că unii ,,oameni din imagini sunt respingători. Un artist nu ar trebui să urmeze în detaliu cartea”. Al doilea set de ilustraţii pe care Twain le-a observat pentru capitolele 13-30 au fost mult mai bine primite ,, Această parte din ilustraţii este mult mai bună,” a adăugat Twain.

După alte modificări, în final, Twain a fost mulţumit de toate desenele şi cartea a început să fie tipărită. Primele exemplare ale cărţii deja începuseră să fie vândute, dar Webster a primit o scrisoare de la un comerciant panicat din Chicago. Când comerciantul a deschis cartea a observat că cineva, posibil unul dintre tipografii răutăcioşi sau Kemble, a dorit să se răzbune pentru ilustraţiile refuzate şi a adăugat un ultim detaliu uneia dintre ilustraţii.

Imaginea unchiului Silas în care vorbea cu un tânăr, în timp ce mătuşa Sally se uită la el şi zâmbeşte, îl prezintă pe SIlas cu un penis desenat sau cu o umflătură a pantalonilor.

Există mai multe variante ale evenimentelor care au urmat. Unii spun că au fost tipărite doar 3.000 de copii, însă doar 250 au fost livrate comercianţilor. Însă, conform altor zvonuri, 30.000 de copii au fost printate şi aşteptau să fie livrate când a fost descoperită greşeala din ilustraţia unchiului Silas.

Copiile deja livrate ale cărţii au fost retunate, iar Webster a trebuit să oprească procesul de tipărire, să îndepărteze zonele ofensatoare şi să reprinteze căţile, fapt ce a condus la o întârziere a publicării. Ediţia americană a fost lansată după Crăciun, în februarie 1885. Faptul că nu a fost lansată de Crăciun nu a afectat vânzările, Mark Twain a condus o campanie de publicitate în cadrul căreia a citit pasaje din carte în cadrul unui tur. 

Unele persoane au raportat că ar mai exista câteva copii ale primei cârţi în care unchiul Silas apare nemodificat, acestea vânzându-se pentru sute de dolari.

Sursa: Mantal Floss

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase