Home » Cultură » Două tablouri de Van Gogh furate în urmă cu 14 ani au fost recuperate de la mafia italiană

Două tablouri de Van Gogh furate în urmă cu 14 ani au fost recuperate de la mafia italiană

Publicat: 01.10.2016
Poliţiştii italieni au recuperat două tablouri ale pictorului olandez Vincent Van Gogh care au fost furate din Amsterdam, în 2002, ca parte a unei operaţiuni contra grupului mafiot Camorra, care acţionează pe terirtoriul Napoli, potrivit Reuters

Reprezentanţii Muzeului Van Gogh din Amsterdam au declarat că tablourile au fost furate din ramele lor dar se pare că au suferit doar stricăciuni minime. Încă nu este clar când acestea se vor reîntoarce la muzeul care conţine cele mai multe lucrări din opera lui Van Gogh.

Tablourile „Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen/ Congregaţie părăsind Biserica Reformată din Nuenen” (1884/5) şi „View of the Sea at Scheveningen/ Privelişte marină la Scheveningen” (1882), fac parte de la începuturile carierei scurte şi tumultoase a pictorului olandez.

Autorităţile fiscale italiene au confiscat „bunuri în valoare de zeci de milioane de euro de la grupul mafiot Camorra implicat în trafic internaţional de cocaină „, potrivit unui comunicat. Oficialităţile au declarat că printre bunuri se numărau tablourile „de o valoare inestimabilă”.

„Se află în siguranţă”, potrivit directorului Muzeului Van Gogh Axel Rueger. „Nu mai îndrăzneam să sper că aş putea spune acest lucru, după atâţia ani”.

Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen

Prim-ministrul italian Matteo Renzi l-a informat pe omologul său danez Mark Rutte despre operaţiunea poliţiei înainte de funeraliile fostului preşedinte israelian Shimon Peres, potrivit unei surse din guvernul lui Renzi.

În timpul jafului din 2002, hoţii au folosit o scară pentru a se urca pe acoperişul muzeului şi pentru a intra prin efracţie în clăduire, scăpând cu ajutorul unei frânghii.

Doi bărbaţi au fost ulterior prinşi şi condamnaţi pentru furt datorită unor probe DNA care demonstrau legătura acestora cu jaful. Cei doi au fost condamnaţi la 4 ani de închisoare, respectiv 4 ani şi şase luni, dar tablourile nu fusesera recuperate.

Tabloul cu zona Scheveningen este unul din cele două scene marine pictate de Van Gogh în Olanda, „şi un exemplu important al stilului de pictură al lui Van Gogh de la începutul carieri sale, tablouri în care se făcea deja remarcat stilul unic al acestuia”, potrivit muzeului.

Reprezentanţii muzeului au declarat că un petec de vopsea din colţul stâng al tabloului s-a deteriorat.

Tabloul cu biserica din Nuenen unde tatăl lui Van Gogh a fost preot a fost pictat pentru mama sa şi finalizat după moartea tatălui pictorului în 1885. Acesta pare intact, dar sunt necesare mai multe investigaţii pentru a stabili condiţia precisă a ambelor tablouri şi necesitatea acestora de a fi restaurate, au mai declarat reprezentanţii muzeului.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase