Home » Cultură » ”Transportul copiilor,” operaţiunea prin care un singur bărbat a salvat peste 600 de copii din Holocaust. A fost denumit ”Oscar Schindler al Marii Britaniei”

”Transportul copiilor,” operaţiunea prin care un singur bărbat a salvat peste 600 de copii din Holocaust. A fost denumit ”Oscar Schindler al Marii Britaniei”

”Transportul copiilor,” operaţiunea prin care un singur bărbat a salvat peste 600 de copii din Holocaust. A fost denumit ”Oscar Schindler al Marii Britaniei”
Publicat: 25.12.2016
Sute de copii care au fost salvaţi de către un bărbat care a fost supranumit "Oscar Schindler al Marii Britaniei" s-au întâlnit în cadrul unui eveniment special, în onoarea eroului care i-a salvat. Acesta a decedat anul trecut, la vârsta de 106 ani.

Numele său e Sir Nicholas Winton şi a salvat copiii din Cehoslovacia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Operaţiunea s-a numit „Kindertrasnport” (Transportul copiilor) şi a permis famiilor britanice să aducă mai mult de 600 de copii evrei în Londra.

John Fieldsen, care acum are 84 de ani şi 7 nepoţi, l-a numit pe Sir Nicholas un bărbat, într-adevăr, curajos. Şi-a pierdut ambii părinţi în lagărele de concentrare şi a afirmat că acest exemplu este cel mai bun atunci când este vorba despre faptul că un singur om poate face diferenţa.

Kurt Taussig are 92 de ani şi locuieşte în partea de vest a oraşului Londra. Când a trebuit să părăsească Cehoslovacia avea doar 15 ani şi familia sa a fost victima Holocaustului, reuşind să supravieţuiască doar el şi încă 2 fraţi ai săi. „Îi datorez totul acestui bărbat: eu, familia mea, copiii mei, totul”, a afirmat acesta.

Renate Collins are 82 de ani, dar când a părăsit Praga avea doar 5 ani. Acum, locuieşte în Wales şi ceea ce şi-a dorit cel mai mult a fost ca Sir Nicholas să afle cât de mult este apreciat de către cei pe care i-a salvat.

Alţi invitaţi ai acestui eveniment au fost supravieţuitori din Israel şi din Cehia şi a avut loc la London Guidhall pe data de 19 mai, când Sir Nicholas ar fi trebuit să împlinească 107 ani. Fiul său, care a participat la acest eveniment memorabil, a afirmat că tatăl său este un exemplu pentru el şi fraţii săi şi că trebuie să rămână un exemplu al umanităţii, căci prin acesta memoria sa încă dăinuie.

În anul 1988, în cadrul unui eveniment care l-a avut gazdă pe Sir Nicholas Winston şi la care au participat şi cei pe care i-a salvat, aceştia nu au ştiut că se află în apropierea acestuia, dar când au aflat, emoţiile i-au copleşit. Momentul poate fi vizualizat în videolcipul următor:

Sursa: War History Online

Citeşte şi:

False memorii despre Holocaust

Cel mai ingenios plan de evadare din timpul Holocaustului

Memoria Holocaustului: Mărturiile supravieţuitorilor deportării în Transnistria şi Pogromului ieşean

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase