Home » Cultură » Famadihana, bizarul ritual din Madagascar unde oamenii dezgroapă morţii şi dansează cu ei

Famadihana, bizarul ritual din Madagascar unde oamenii dezgroapă morţii şi dansează cu ei

Famadihana, bizarul ritual din Madagascar unde oamenii dezgroapă morţii şi dansează cu ei
Publicat: 23.04.2017
Multe culturi din întreaga lume practică ritualuri funereare care sunt extrem de diferite faţă de culturile occidentale. Deşi unele dintre acestea pot părea neobişnuite şi macabre, reprezintă un element cultural important care ajută istoricii, antropologii şi filosofii în înţelegerea oamenilor şi a credinţelor acestora.

Un asemenea caz curios este ritualul numit Famadihana, care este practicat de poporul Malagasy, un grup etnic care formează aproape toată populaţia insulei africane Madagascar, relatează The Vintage News.

În timpul acestui ritual, care s-ar numi într-o traducere aproximativă „întoarcerea oaselor”, cadavrele sunt dezgropate şi învelite în mătase. După aceea, familiile îşi cară morţii pe stradă şi dansează cu aceştia acompaniaţi de muzică. Sunt sacrificate animale iar carnea lor este distribuită printre membrii comunităţii.

Deşi Famadihana este un ritual cu şi despre morţi, este unul vesel care are importanţă şi pentru reuniunile de familie. Are loc o dată la şapte ani şi se baza pe credinţa că morţii se pot alătura lumii spirituale a strămoşilor doar dacă rămăşiţele se descopmpuneau complet. Poporul Malagasy crede că oamenii sunt formaţi din corpurile strămoşilor, aşadar acestea trebuie îngrijite pentru ca sufletul lor să asceadă la o viaţă-de-dincolo paşnică.

Sistemul de credinţe al acestui popor din Madagascar este antic, dar ritualul Famadihana a apărut la începutul secolului al XVII-lea. Când primii misionari creştini au ajuns pe insulă, au încercat să forţeze oamenii să renunţe la acest ritual, însă fără succes, renunţând să se împotrivească la începutul secolului XX.

Famadihana întâmpină însă alte probleme. Mătasea folosită la învelirea morţilor este extrem de scumpă, iar economia Madagascarului este în declin, ceea ce face ca acest ritual să fie din ce în ce mai greu de pus în practică.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O descoperire făcută într-o mânăstire creştină scoate la iveală un ritual macabru de acum 1.000 de ani

Urme ale unui ritual antic macabru, descoperite in Siria

Descoperire macabră: rămăşiţele unui ritual aztec brutal au fost găsite în Ciudad de Mexico (FOTO)

Analiza indivizilor decapitaţi descoperiţi într-un sit din Turcia scoate la iveală un ritual MACABRU

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase