Home » Cultură » Elevii din Prahova învaţă să încondeieze ouăle ca acum sute de ani, prin tehnica cerii de albine – VIDEO

Elevii din Prahova învaţă să încondeieze ouăle ca acum sute de ani, prin tehnica cerii de albine – VIDEO

Publicat: 11.04.2017
Fierul plugului, floarea paştelui, plosca flăcăilor sunt metodele de încondeiat ouă prin tehnica cerii de albine, vechi de sute de ani, pe care le-au învăţat, luni, aproximativ 20 de elevi de la Colegiul Virgil Madgearu din Ploieşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanţilor Centrului Judeţean de Cultură Prahova, în cadrul atelierului organizat pentru prima dată, elevii de la Colegiul „Virgil Madgearu” au fost învăţaţi să încondeieze ouă, după tehnici care au fost folosite de-a lungul timpului, în judeţ şi care au la bază ceara de albine, o tehnică migăloasă, care cere atenţie, relatează Mediafax.
 
„Suntem la un atelier de încondeiat ouă după modelele tradiţionale din zona Prahovei. Copiii vor învăţa să încondeieze ouă prin tehnica ce are la bază ceara curată de albine. I-am invitat să vină acum, în preajma sărbătorilor pascale, în speranţa că vor reuşi să realizeze acasă propriile ouă încondeiate pentru Paşti”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Anişoara Ştefănuca, manager al Centrului Judeţean de Cultură Prahova.
 
Elevii au realizat un model intitulat “Păstioara”, acesta fiind realizat până acum doar de o singură femeie din Filipeştii de Pădure, dar obiceiul s-a pierdut. Angajaţii Centrului spun că, din păcate, puţine persoane mai ştiu, în Prahova, să încondeieze ouă.
 
„Sunt modele tradiţionale care s-au pierdut, din păcate, s-au dus odată cu bătrânele care cunoşteau această tehnică şi aceste modele tradiţionale. Iar noi, în urma unor cercetări etnografice de teren, în urma documentării, în urma unor analize a unor colecţii particulare am reuşit să realizăm o sinteză specifică Prahovei şi le valorificăm prin aceste activităţi”, a precizat Ştefănuca.
 
Cu un condei în mână şi cu o ulcică în care se afla ceară de albine, elevii au început să încondeieze ouă. Unii dintre ei spun că vor folosi, de Paşti, această metodă de încondeiat.
 
„Niciodată nu am mai făcut. E interesant. Prima dată mi-a ieşit cam strâmb, dar a doua oară singur fac mai bine”, a spus unul dintre elevi.
 
Altul a explicat şi cum a reuşit să înveţe tehnica încondeiatului cu ceară.
 
„E prima dată. Nu e dificil. Întâi trebuie să trasăm liniile ca să facem modelul pe care ni-l dorim. Folosim condeiul şi dăm cu ceară. O să fac şi acasă. Tot vine Paştele şi ne trebuie ouă pictate. Normal, le vopsim. Acum am învăţat şi o să fac şi acasă”, a spus elevul.
 
Printre modelele folosite de bătrânii din Prahova la încondeierea ouălelor se numără: fierul plugarului, floarea paştelui, plosca flăcărilor, frunza de stejar, floare de muşeţel, păstioara sau păianjenul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Artista populară Ioana Matei, printre puţinii meşteri populari din Buzău care mai încondeiază ouă după metoda tradiţională

Paştele la curtea regilor României. Ce îl nemulţumea pe Carol al II-lea în noaptea de Înviere

Cele mai cunoscute obiceiuri de Paşte

De ce nu si un… pom de Paste?

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase