Home » Cultură » Festivalul Internaţional de Film de la Linz, filmele româneşti aflate în selecţia Crossing Europe

Festivalul Internaţional de Film de la Linz, filmele româneşti aflate în selecţia Crossing Europe

Festivalul Internaţional de Film de la Linz, filmele româneşti aflate în selecţia Crossing Europe
Publicat: 25.04.2017
Regizoarele Alexandra Bălteanu şi Roxana Stroe vor fi prezente la Linz cu ocazia celei de-a XIV-a ediţii a festivalului internaţional de film Crossing Europe, ce va avea loc în perioada 25-30 aprilie.
Festivalul Crossing Europe prezintă în competiţia de lungmetraje filmul „Vânătoare” (2016, producţie Germania) în regia Alexandrei Bălteanu. Scurtmetrajul „O noapte ȋn Tokoriki” (2016, producţie România, UNATC) în regia Roxanei Stroe este prezentat în cadrul secţiunii Cinema Next Europe, iar lungmetrajul „Fixeur” (2016, coproducţie România-Franţa) în regia lui Adrian Sitaru – în cadrul secţiunii European Panorama, informează Mediafax
 
În cadrul competiţiei de lungmetraje va fi prezentat şi filmul „Anişoara” (2016, coproducţie Germania-Republica Moldova) semnat de Ana-Felicia Scutelnicu
 
Filmul „Vânătoare”, conceput de Alexandra Bălteanu ca o lucrare în timpul anilor de studii de regie, este bazat pe poveşti adevărate şi pe un scenariu scris de Xandra Popescu şi prezintă povestea a trei femei care practică prostituţia sub un pod, în apropierea Bucureştiului. Filmul aduce în atenţie nu doar situaţia unor prostituate sau violenţa abuzurilor comise de autorităţi, care vânează şi amendează femeile care practică prostituţia, ci şi faptul că sunt puternice, nu se plâng, abuzul fiind un risc pe care ele şi-l asumă. Filmul a fost prezentat la ediţia din anul 2016 a Festilvalului Internaţional de Film de la San Sebastian.
 
curtmetrajul „O noapte ȋn Tokoriki” este realizat de Roxana Stroe în anul 2 masteral, în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti după un scenariu scris de Ana-Maria Gheorghe şi Roxana Stroe. Filmul prezintă sărbătorirea majoratului Gianinei într-o discotecă improvizată numită „Tokoriki”.
 
Producţia a avut premiera internaţională la ediţia din 2016 a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin unde a câştigat premiul special al secţiunii „Generation 14plus”. De asemenea, a primit în anul 2016 premiul „Zilele Filmului Românesc” la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc la Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul” şi trofeul pentru cel mai bun film la festivalul Arkadia ShortFest.
 
Filmul „Fixeur” regizat de Adrian Sitaru spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din Bucureşti al Agenţei France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franţa îi dă acestuia ocazia să îşi demonstreze competenţele. Totuşi, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu înţelege că înverşunarea cu care alege să facă această meserie este îndoielnică. Filmul a avut premiera mondială în toamna anului 2016 în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto şi a câştigat în decembrie 2016 premiul pentru cel mai bun actor, acordat lui Tudor Istodor şi o Menţiune Specială a Juriului în cadrul Les Arcs European Film Festival.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase