Home » Cultură » O emisiune este disponibilă cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea lui Titu Maiorescu, om de cultură reprezentativ pentru România

O emisiune este disponibilă cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea lui Titu Maiorescu, om de cultură reprezentativ pentru România

O emisiune este disponibilă cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea lui Titu Maiorescu, om de cultură reprezentativ pentru România
Publicat: 21.06.2017
Romfilatelia îşi propune să readucă în atenţie personalitatea ilustrului om de cultură român prin emisiunea de mărci poştale sub titlul: "Titu Maiorescu, 100 de ani de la moarte".

Această emisiune este disponibilă de miercuri, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: romfilatelia.ro/store/.

Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Titu Maiorescu (15 februarie 1840 – 18 iunie 1917), una dintre personalităţile emblematice ale vieţii culturale şi politice româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, scrie Mediafax.

Membru al Academiei Române şi una dintre figurile remarcabile ale epocii, conducător al Societăţii literare „Junimea” şi al revistei „Convorbiri literare”, Maiorescu a marcat în mod profund dezvoltatarea limbii şi a literaturii române.

Activitatea sa era fundamentată pe o nouă şi inovativă direcţie de dezvoltare în societatea românescă a secolului al XIX lea, prin educarea publicului într-o varietate de domenii, de la ştiinţele naturii şi psihologie, filosofie, la cultură şi logică, prin cultivarea gustului estetic şi impunerea unei literaturi de valoare, unificarea limbii române literare, precum şi combaterea „formelor fără fond” în cultură şi în viaţa de zi cu zi.

Titu Maiorescu s-a consacrat ca îndrumător şi critic literar prin studiile şi articolele publicate, iar lucrarea sa „O cercetare critică asupra poeziei române de la 1867” este considerată operă de referinţă pentru estetica românească.

Ideile despre procesul de desăvârşire a limbii române literare formulate de Maiorescu, au fost acceptate şi de Academia Română, care şi-a însuşit aceste principii.

Susţinător convins al unităţii tânărului stat român, Maiorescu a desfăşurat o activitate politică intensă ca jurnalist, în paginile ziarului „Vocea Naţională” în anul 1866.

Pentru meritele intelectuale, traiectoria sa profesională a fost impresionantă: profesor universitar la 22 de ani, decan la 23 şi rector la aceeaşi vârstă, academician la 27 de ani, deputat la 30, ministru la vârsta de 34 de ani.

Cele două timbre ale emisiunii comemorative, având valoarea nominală de 4,50 lei şi 8 lei.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase