Home » Cultură » Jerry Lewis, celebrul actor de comedie şi regizor, a murit la 91 ani

Jerry Lewis, celebrul actor de comedie şi regizor, a murit la 91 ani

Jerry Lewis, celebrul actor de comedie şi regizor, a murit la 91 ani
Publicat: 21.08.2017
Celebrul actor de comedie Jerry Lewis, născut sub numele Joseph Levitch în 16 martie 1926 în Newark, New Jersey, Statele Unite ale Americii, a murit la vârsta de 91 de ani, potrivit presei din SUA.

Comic celebru al anilor ’50-’60, el era un bine-cunoscut actor american de film şi televiziune, precum şi regizor, scenarist, cântăreţ şi producător, scrie Mediafax.

De asemenea, Lewis era cunoscut pentru umorul său continuator al tradiţiei burlescului cinematografic american cu o puternică influenţă de umor evreiesc. Creând cele mai extravagante şi grosolane clovnerii, realizează personajul unui adolescent întârziat, uşor debil mintal, neîndemânatic, neadaptat şi ghinionist, care distruge totul în jur şi se află în permanent conflict cu o societate care nu-l înţelege şi pe care nu o înţelege, potrivit Dicţionarului de Cinema, Univers Enciclopedic, ediţia 1997.

Jerry Lewis, şi-a început cariera la vârsta de 15 ani. Cunoscut mai ales pentru duetul lui cu Dean Martin, din 1959, intitulat „My Friend Irma”, el a jucat ulterior în filmele „Celebru şi bogat” (1960), „Profesorul trăsnit” (1963), „The Disorderly Orderly” (1964), sau în filmul lui Martin Scorsese, „Regele Comediei” (1983).

Actorul a murit la locuinţa lui din Las Vegas, conform Las Vegas Review-Journal.

Jerry Lewis a primit în 2008 un premiu onorific pentru acţiunile lui umanitare. El a fost unul dintre iniţiatoriii unui teledon în SUA, emisiune-maraton transmisă de posturile de televiziune, care a avut ca scop strângerea de fonduri în beneficiul persoanelor bolnave de miopatie. Lewis a lansat prima ediţie a teledonului, în 1966, în Statele Unite. El a contribuit la înfiinţarea Asociaţiei de luptă împotriva distrofiei musculare, al cărui preşedinte a fost din anul 1952.

Părinţii săi, emigranţi evrei, Rae (Rachel) şi Danny (Daniel) Lewis, erau profesionişti în lumea divertismentului.

Tatăl său a fost un maestru de ceremonii şi animator de vodevil care a folosit numele de Danny Lewis, iar mama sa, Rachel, a fost pianistă pentru un post de radio. Lewis a început să cânte la vârsta de cinci ani adesea alături de părinţii săi.

La 25 iulie 1946, a început un parteneriat cu actorul Dean Martin, devenind un cuplu apreciat mai întâi la radio şi apoi la televiziune, unde cei doi au fost protagoniştii unei emisiuni de comedie în anii ’50 denumită ”The Colgate Comedy Hour”, pentru a culmina cu o serie de filme produse de celebra companie Paramount.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase