Home » Cultură » La Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) se va realiza un experiment inedit

La Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) se va realiza un experiment inedit

La Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) se va realiza un experiment inedit
Publicat: 20.09.2017
În cadrul Programului de Arte Performative, MNAC va organiza o secvenţă de nocturne la care sunt invitaţi să performeze artişti locali şi internaţionali, avangardişti ai muzicii contemporane. Prima Nocturnă va avea loc duminică, începând cu ora 20.00, la etajul 2 al muzeului.

Nocturna e un moment intens de întâlnire a publicului cu atitudinile din muzica nouă. Filosofii complementare, texturi sonore diverse, software versus hardware, natural versus sintetic, limbaje auditive noi, manipulări ale tehnologiei, senzaţii, concepte, îşi vor croi loc şi vor experimenta diferite spaţii ale muzeului, scrie Mediafax.

Deşi MNAC a mai găzduit evenimente dedicate sunetului, este prima dată când se apleacă sistematic asupra scenei. Nocturna îşi doreşte să fie şi o oportunitate de a conecta artişti din diverse domenii precum teatrul, artele vizuale sau poezia de cei care se ocupă cu muzica nouă.

Seria este curatoriată de Ioana Păun, alături de Laurenţiu Coţac, şi se va desfăşura ciclic, o dată la 45 de zile.

Nocturna #1 se va desfăşura pe întuneric, avându-i ca artişti invitaţi pe Dyslex, Sillyconductor şi Diana Miron.

Printr-o transformare între spaţii sonore dislocate, Diana Miron construieşte un set în care liniştea e revizuită prin filtrul unei intimităţi aflate la graniţa cu fetişul. Violonista activează în ariile de free improvisation, jazz, muzică cultă contemporană şi sound art.

Sillyconductor va prezenta noul său proiect, intitulat „The Arrhenius Jingles”, care explorează formula propusă de cercetătorul suedez Svante Arrhenius privind relaţia empirică dintre temperatură şi reacţiile chimice, cu precădere cele care au loc în interiorul componentelor electronice care se ocupă de producţia sunetului şi a imaginii şi de procesarea audio-video.

Dyslex, este unul dintre cei mai importanţi artişti din România care se folosesc de componente electronice în performance-uri live. Îşi construieşte propriile dispozitive de sunet, jucându-se cu feedback-ul şi cu diferite staţii de echilibru. Întrucât spontaneitatea şi fizicalitatea sunetului sunt punctul forte al performance-urilor sale, este dificil ca live-urile Dyslex să fie înregistrate în mod fidel.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase