Home » Cultură » Cele trei litere din limba română pe care le folosim cel mai puţin. Au apărut în alfabet abia în 1982

Cele trei litere din limba română pe care le folosim cel mai puţin. Au apărut în alfabet abia în 1982

Cele trei litere din limba română pe care le folosim cel mai puţin. Au apărut în alfabet abia în 1982
Publicat: 22.10.2017
Alfabetul român actual este bazat pe alfabetul latin. Până în anii '60 ai secolului XIX, în spaţiul românesc se folosea alfabetul chirilic.
Alfabetul român din prezent conţine 31 de litere: a, A (a); ă, Ă (ă); â, Â (î din a); b, B, (be); c, C (ce); d, D (de); e, E (e); f, F (ef); g, G (ghe); h, H (haş); i, I (i); î, Î (î din i); j, J (je); k, K (ca); l, L (el); m, M (em); n, N (en); o, O (o); p, P (pe); r, R (er); q, Q (kü sau chǐu); s, S (es); ş, Ş (şe); t, T (te); ţ, Ţ (ţe); u, U (u); v, V (ve); w, W (dublu ve); x, X (ics); y, Y (i grec); z, Z (ze).
Din 1860 şi până în 1982, alfabetul a inclus oficial 28 de litere. Odată cu apariţia primului Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM), în 1982, grafia română s-a îmbogăţit oficial cu literele q, w, y ca urmare a apariţiei de-a lungul anilor a mai multor neologisme care începeau cu aceste litere. De precizat că, deşi acestea au apărut în DOOM din 1982, se foloseau încă din anii ’70.
 
Acestea sunt considerate de către lingvişti litere „aparte“ deoarece sunt folosite numai în neologisme şi nume proprii străine, nefiind utilizate atât de des.
 
 „Q“ este a douăzecea literă a alfabetului limbii române şi a şaptesprezecea literă din alfabetul latin. „Q“ este şi simbol pentru mulţimea numerelor raţionale, dar şi pentru puterea reactivă. Litera mică „q“ este şi o unitate de măsură pentru greutăţi – quintal – folosită mai ales pentru cereale, fiind egală cu o sută de kilograme.
 
În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) dn 1998 sunt 19 cuvinte care încep cu litera „Q“.
 
„W“ este a douăzeci şi opta literă a alfabetului limbii române şi a douăzeci şi treia literă din alfabetul latin. Litera a fost inventată de scriitori anglo-saxoni în secolul al VII-lea. „W“ este şi simbol pentru watt (unitate de măsură a puterii egală cu puterea care corespunde dezvoltării unei energii de un joule într-o secundă) şi wolfram (element chimic, metal dur, cenuşiu-deschis sau cenuşiu-închis, lucios, folosit la fabricarea oţelurilor speciale şi a filamentelor pentru becuri electrice). În DEX-ul din 1998 se regăsesc 33 de cuvinte care încep cu această literă, printre acestea fiind week-end sau whisky.
 
„Y“ este a treizecea literă a alfabetului limbii române şi a douăzeci şi cincea literă din alfabetul latin. Această literă a fost pentru prima dată utilizată în alfabetul grec, unde se găseşte Υ, υ. „Y“ este şi simbol literal pentru necunoscuta unei ecuaţii sau a unui sistem de ecuaţii şi pentru variabila independentă a unei funcţii. Totodată, este simbol pentru elementul chimic ytriu (element chimic asemănător cu elementele din familia pământurilor rare, folosit la elaborarea unor aliaje).  „Y“ este litera cu care încep cele mai puţine cuvinte în limba română, în DEX-ul din 1998 se regăsesc 14, printre care yală, yoga şi yoghin.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase