Home » Cultură » Un nou hidrogel creat pentru a înlătura banda adezivă de pe o pictură ”din mâna lui Michelangelo”

Un nou hidrogel creat pentru a înlătura banda adezivă de pe o pictură ”din mâna lui Michelangelo”

Un nou hidrogel creat pentru a înlătura banda adezivă de pe o pictură ”din mâna lui Michelangelo”
Publicat: 31.05.2018
O echipă de cercetători de la Universitatea Florenţa, Consorzio Interuniversitario per lo Sviluppo dei Sistemi a Grande Interfase şi de la Paper Conservator au creat un nou tip de hidrogel care le permite înlăturarea benzii adezive de pe hârtie.

În lucrarea publicată recent în Proceedings of the National Academy of Sciences, grupul descrie cum au creat gelul şi cum l-au folosit să înlăture o bucată de bandă adezivă de pe un desen vechi de câteva secole, scrie Phys.

Desenul de pe care au înlăturat materialul este un desen care reproduce o scenă („Ascesa dei Beati”) din Capela Sixtină pictată de Michelangelo. S-a aflat că deşi desenul era vechi, banda era modernă. Cercetătorii au folosit o panglică de gel la care au adăugat molecule de solvent şi au aplicat soluţia peste banda adezivă, putând să o înlăture cu uşurinţă, fără să afecteze materialul original.

După ce au înlăturat-o, echipa a descoperit că ascundea o afirmaţie: „di mano di Michelangelo”, adică „din mâna lui Michelangelo”. Cercetătorii nu au crezut că este adevărat, de aceea cineva a acoperit-o. Plănuiesc să efectueze mai multe cercetări pentru a afla istoria desenului.

În anul 1508, Papa Iulius al II-lea îi cerea lui Michelangelo Buonarroti să picteze Capela Sixtină, în acelaşi timp în care artistul trebuia să sculpteze mormântul suveranului pontif. În aproximativ patru ani, Michelangelo a reuşit să finalizeze pictura ce acoperă o suprafaţă de circa 500 de metri pătraţi şi înfăţişează nu mai puţin de 300 de personaje.

Michelangelo a realizat imaginile dinspre est spre vest, începând de la intrarea în capelă şi încheind deasupra altarului. Ultima scenă pictată îl reprezintă pe Dumnezeu care separă lumina de întuneric.

Michelangelo Buonarroti, cunoscut în întreaga lume drept un geniu artistic cu realizări excepţionale în pictură, sculptură şi arhitectură, a fost totodată şi un foarte bun anatomist, secret pe care l-a ascuns prin distrugerea tuturor schiţelor şi notelor sale anatomice.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Desene clasice şi originale de la Disney vor salvate de la dispariţie

Un desen realizat de Hergé, creatorul lui Tintin a fost vândut pentru suma de peste 600.000 de euro

FOTO. Michelangelo a ascuns o caricatură cu el în una dintre faimoasele desene cu Vittoria Colonna

Un tablou de Klimt furat în urmă cu mai multe decenii, descoperit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase