Home » Cultură » Cărţile premiate de către Uniunea Scriitorilor pentru anul 2017

Cărţile premiate de către Uniunea Scriitorilor pentru anul 2017

Cărţile premiate de către Uniunea Scriitorilor pentru anul 2017
Publicat: 29.05.2018
Nicolae Manolescu a prezentat gala în cadrul căreia Uniunea Scriitorilor din România a decernat premiile organizaţiei pentru anul 2017, luni seară, la sala Media din Teatrul Naţional Bucureşti.
În jur de 100 de persoane au asistat la cele două ore de festivităţi prezentate de Nicolae Manolescu, preşedintele de curând reales al Uniunii Scriitorilor din România. Cea mai mare parte dintre distincţiile acordate au fost decise de juriul compus din Dan Cristea (preşedinte), Al. Călinescu, Gabriel Dimisianu, Ioan Holban, Mircea Mihăieş, Nicolae Oprea şi Răzvan Voncu. Alte câteva premii au fost hotărâte de conducerea organizaţiei, informează Mediafax.
 
„Nu avem clachetă, aşa că am bătut eu din palme”, a glumit în faţa publicului regizorul galei, Andrei Măgălie, dând startul evenimentului întretăiat de intervenţiile muzicale susţinute de solista Irina Sârbu, însoţită de cei trei instrumentişti care îi alcătuiesc formaţia (pianistul Puiu Pascu la pian, contrabasistul Ciprian Parghel şi percuţionistul Tudor Parghel). Dintre toate glumele cu care scriitorii au încercat să îndulcească trecerea timpului ar fi de reţinut trei, care ar fi putut să poarte titlurile:
 
„Credeam că scap fără să mi se pună lumina în ochi în viaţa asta, dar uite că nu scap”, de Nicolae Manolescu, preşedinte.
 
„Un plic pe care nu îţi este teamă să-l primeşti”, în varianta spusă de Varujan Vosganian, pus să recunoască, totuşi, că este gluma preşedintelui Nicolae Manolescu.
 
„Chiar dacă nu mi-aş fi dedicat toată viaţa literaturii, tot aş fi scris doar ca să intru în Uniunea Scriitorilor”, în interpretarea lui Alex Ştefănescu, laureatul Premiului Naţional pentru Literatură.
 
Multă lume crede că premiile pentru literatură nu mai contează. Multă lume ar putea să aibă dreptate atunci când te gândeşti că pe aceeaşi scenă pot să stea recunoaşterea cu aer naţional acordată şotiilor cu aer didactic semnate de Alex Ştefănescu şi intervenţiile efervescente şi problematizante oferite de Radu Cosaşu. Autorul „Supravieţuirilor” a primit premiul C. Ţoiu, în valoare de 5.000 de euro, adunaţi din chiria plătită de o firmă pentru apartamentul lăsat de Ţoiu, după moarte, Uniunii Scriitorilor. Mai ciudat este totuşi cum s-a gândit cineva să nominalizeze la acest premiu toată opera lui Cosaşu la concurenţă cu un roman de Augustin Cupşa, cu mai multe contribuţii critice semnate Marius Miheţ şi cu trei romane „publicate în ultima vreme”, după cum a explicat prezentatorul, de Dan Stanca. Dar, aşa cum spunea pe scenă Nicolae Manolescu, acest premiu este acordat de conducerea Uniunii şi nu de juriu. Au mai fost premiaţi poetul Vasile Dan şi revistele literare Ex Ponto şi Luceafărul de dimineaţă, dar fără concurenţi nominalizaţi.
 
După ce Andrei Pleşu, nominalizat pentru volumul său „Despre inimă şi alte eseuri” (Editura Humanitas, 2017), s-a recuzat, câte un premiu special au primit volumele „Rebreniana. Studii, articole, documente” (editura Academiei Române, 2017), de Niculae Gheran, şi „Creştinismul românesc. Studii istorico-filologice” (editura Spandugino, 2017), de Alexandru Niculescu. Potrivit celor afirmate pe scenă, starea de sănătate i-a împiedicat pe ambii autori să îşi ridice personal premiile.
 
Dintr-un motiv sau altul, juriul Uniunii Scriitorilor pentru apariţiile editoriale din anul 2017 a considerat mai potrivit să nu facă nicio nominalizare la secţiunea intitulată oficial (şi poate nu la fel de stângaci ca şi în cazul traducerii), cartea de dramaturgie.
 
Premiile Uniunii Scriitorilor pentru anul 2017 au mai fost acordate pentru:
 
Cartea de poezie – „Frica” (editura Tracus Arte, 2017) de Eugen Suciu
 
Cartea de proză – „Lanţul de aur” (editura Humanitas, 2017) de Andrei Cornea
 
Cartea de eseu, critică şi istorie literară- „Literaturile române postbelice” (editura Şcoala Ardeleană, 2017) de Ion Simuţ
 
Cartea pentru copii şi tineret – „Basme cu O-Glinda” (editura Tracus Arte, 2017) de Olga Delia Mateescu
 
Cartea de traduceri – Alexandra Coliban, pentru varianta în limba română a volumului lui Philip Roth „Contraviaţa” (editura Polirom, 2017)
 
Premiul „Mircea Ciobanu” – „Corp de literă” de Floarea Ţuţuianu
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase