Home » Cultură » „Prima braziliancă”: O fosilă umană veche de 12.000 de ani a fost distrusă în incendiul din cadrul Muzeului Naţional din Rio de Janeiro

„Prima braziliancă”: O fosilă umană veche de 12.000 de ani a fost distrusă în incendiul din cadrul Muzeului Naţional din Rio de Janeiro

„Prima braziliancă”:  O fosilă umană veche de 12.000 de ani a fost distrusă în incendiul din cadrul Muzeului Naţional din Rio de Janeiro
Publicat: 05.09.2018
"Prima braziliancă", Luzia, o fosilă umană veche de aproximativ 12.000 de ani, se numără printre comorile dispărute în incendiul care a distrus, duminică seară, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, potrivit Le Figaro.
Este vorba despre o pierdere uriaşă pentru civilizaţia umană, sunt de părere specialiştii.
 
Colecţia muzeului număra peste 20 de milioane de piese inestimabile şi o bibliotecă cu mai mult de 530.000 de titluri, iar Luzia era prima fosilă umană descoperită în Brazilia – în 1970, în timpul unei misiuni coordonate de antropologul francez Anette Laming-Emperaire, scrie Mediafax.
 
Pornind de la craniul descoperit, cercetătorii de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, au reuşit să reconstituie digital chipul Luziei, sursă de inspiraţie pentru o sculptură expusă la muzeu.
 
Autorităţile braziliene sunt criticate pentru această „moarte anunţată”, mulţi fiind de părere că incendiul este o consecinţă a reducerilor bugetare mari ce afectează de mulţi ani proiectele de conservare a patrimoniului local.
 
De altfel, luni, mai multe mii de persoane au protestat în centrul oraşului Rio de Janeiro, faţă de neglijenţa manifestată de autorităţile în domeniu.
 
Considerat drept cel mai mare muzeu de istorie naturală din America Latină, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, care a sărbătorit două sute de ani de la înfiinţare în iunie, era celebru pentru colecţia paleontologică.
 
Fostul palat imperial găzduia, printre altele, scheletul unui dinozaur descoperit în Minas Gerais, dar şi alte 26.000 de fosile ale unor specii dispărute, precum tigrul cu dinţi sabie.
 
Preşedintele brazilian Michel Temer a anunţat într-un comunicat crearea unor fonduri finanţate de companii publice şi private care să permită „reconstruirea muzeului în cele mai mici detalii”.
 
Ministrul Educaţiei, Rossieli Soares, a declarat într-o conferinţă de presă că va fi deblocată imediat suma de 2 milioane de euro şi se va solicita şi ajutor internaţional.
 
UNESCO a deplâns „cea mai mare tragedie a acestor timpuri pentru cultura braziliană” şi a anunţat că specialiştii său vor colabora cu autorităţile locale dacă este nevoie.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase