Home » Cultură » O descoperire fără precedent arată rezistența culturii aborigene din Australia

O descoperire fără precedent arată rezistența culturii aborigene din Australia

O descoperire fără precedent arată rezistența culturii aborigene din Australia
Credit foto: Australian Archaeology
Publicat: 21.06.2020

Urmele uneltelor în scoarța copacilor sugerează că unele triburi aborigene și-au continuat tradițiile chiar și în secolul XX.

GALERIE FOTO

Copacii care poartă urmele practicilor culturale ale populațiilor aborigene reprezintă un element comun al peisajului australian. O serie de descoperiri recente sugerează că astfel de copaci ar putea fi mult mai tineri față de estimările anterioare, notează Science Alert.

Copacii modificați

Aborigenii foloseau scoarța și lemnul copacilor pentru realizarea obiectelor de uz practic dar și ritualic. De-a lungul timpului, semnele folosirii lemnului de pe copaci au fost acoperite de creșterea unor noi mase lemnoase.

Cercetătorii explică faptul că numărul acestor copaci scade în mod constant datorită extinderii comunităților umane și a incendiilor de vegetație.

Un astfel de copac a fost descoperit în Wiradjuri Country, teritoriu din New South Wales, iar în acesta a fost identificată o unealtă din piatră. Cercetătorii care au studiat copacul explică faptul că aborigenii foloseau astfel de unelte pentru a obține scoarță și lemn, dar că, până acum, nu au fost descoperite astfel de unelte în trunchiul copacilor.

Poveștile transmise pe cale orală reprezintă una dintre modalitățile prin care oamenii de știință pot afla mai multe despre diferite artefacte și evenimente.În ceea ce privește acest copac, comunitatea locală a aborigenilor nu a putut oferi nicio informație.

Analiza copacului și a uneltei demonstrează, explică oamenii de știință, că aborigenii sunt cei care au modificat acest copac. În ceea ce privește unealta, marginile acesteia indică faptul că a fost cioplită cu ajutorul tehnicilor tradiționale.

Un copac mult mai tânăr

Cercetătorii au folosit datarea cu carbon-14 și au ajuns la concluzia că copacul studiat a început să crească la începutul secolului trecut, iar unealta din piatră a rămas blocată în scoarța sa între 1950 și 1973.

Dovezile istorice și poveștile orale sugerează că oamenii din Wiradjuri erau speriați de ideea de a-și realiza practicile culturale în public în acea perioadă. Acest lucru a afectat transmiterea informațiilor către generațiile tinere. „Prin urmare, rezultatele studiului nostru oferă o raritate de continuitate culturală în acele vremuri”, afirmă aceștia.

Citește și:

Aborigenii Australiei ştiau că meteoriţii au fost sursa vieţii

Geneticienii au aflat cine au fost primii locuitori ai Australiei. Vechea teorie a fost răsturnată

Ce sunt aborigenii?

Aborigenii: cine sunt primii australieni din istorie?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase