Home » Cultură » Feng-Shui arta subtila a amplasarii

Feng-Shui arta subtila a amplasarii

Publicat: 31.07.2007
Vechea arta chinezeasca de a modela relieful pentru a-l pune in deplin acord cu energia vitala a Pamantului continua si astazi. Cum actioneaza geomantia? Ce rol au culorile si decoratiunile, alaturi de influentele astrale, asupra destinelor indivizilor?

Una dintre cele mai elocvente concretizari ale acestui principiu Feng-shui este cimitirul Miro din Hong Kong, unde fiecare mormant are o directie diferita, hotarata de horoscopul ocupantului. Semnificatia ornamentelor Feng-shui hotaraste asupra fiecarui element dintr-o cladire; lucruri care par a fi pur ornamentale au, de fapt, semnificatii precise si functii simbolice. Dragonii de pe acoperisuri, element principal al arhitecturii chinezesti, simboli­zea­za puterea zeilor si sunt un mijloc eficient de indepartare a fortelor negative. Tigrul alb este pazitorul legendar al binelui, motiv pentru care este nelipsit de langa dragon. Culorile sunt si ele foarte importante, fiecare avand o semnificatie clar stabilita si un efect bine determinat.

Rosul, culoarea cea mai puternica, exprima principiul activ yang, simbol al virtutii si sinceritatii, si se foloseste pentru a aduce binecuvantare si fericire locatarilor unei case. Galbenul, odinioara culoarea imperiala, simboli­zeaza Pamantul si este purtatorul principiului pasiv yin. Este folosit la inmormantari si pentru ornamentarea talismanelor. Verdele e simbolul padurilor de pin si semnifica tineretea, cresterea si viata indelungata. Albul simbolizeaza puritatea, dar si penitenta ori doliul.

Albul este conside­rat culoare rea si, in consecinta, nu este folosit pe suprafete mari, cum ar fi peretii caselor. Feng-shui modern Originar din China, Feng-shui s-a raspandit in Japonia, in sud-estul Asiei si, in secolul XX, in alte colturi ale lumii. Guvernul comunist chinez a descurajat practicarea Feng shui-ului, dar stravechea filosofie a amplasarii este la loc de cinste in Hong Kong, Malaezia si Singapore, unde este privita ca un mijloc de a asigura norocul oamenilor de afaceri si al proprietarilor de case. Multe cladiri moderne din Hong Kong si Singapore au fost proiectate si construite in totalitate conform princi­piilor Feng-shui. Astazi, in lumea designerilor si arhitectilor, Feng-shui este extrem de trendy si din ce in ce mai cautat.

Foto: Guliver, Mediafax

FACTS


Fact
Blestemul „Stancii golase“ Insula Hong Kong a fost denumita „Stanca golasa“ de catre chinezi, deoarece in Antichitate se credea ca avea un Feng-shui rau – nu poseda energia benefica, Ch´i, motiv pentru care era un fief al piratilor asiatici. In 1842, cand au preluat-o brita­nicii, Feng-shui-ul insulei s-a degradat si mai mult: portul, drumurile si cladirile construite de englezi violau flagrant princi­piile Feng-shui. Abia in secolul XX, cand centrul comercial s-a mutat in mijlocul insulei, unde in fata avea apa, iar in spate era sustinut de munti, orasul a inceput sa prospere. Astazi, majori­ta­tea cladirilor moderne respecta cu strictete filosofia Feng-shui.

 

Unii spun ca Bruce Lee a murit, in 1973, deoarece locuia intr-o casa cu ghinion din cartierul Kowloon, Hong Kong. Constient de aceasta forta negativa, Lee s-ar fi gandit sa o anihileze instaland opt oglinzi in fata usii de la intrare. Cand o furtuna a distrus oglinzile, casa lui Lee a ramas fara protectie, iar marele maestru de kung fu a murit la scurt timp dupa aceea. Esenta geomantiei consta in efortul de a face fata unor asemenea forte negative si de a le incuraja pe cele pozitive – peisagism mistic bazat pe o straveche filosofie chinezeasca.

Armonizarea Cerului cu Pamantul
De-a lungul timpului, geomantii au impletit creatiile naturale cu forme faurite de om pentru a aduce sanatate si prosperitate comunitatii in care traiau. Numele chinezesc al geomantiei, Feng-shui, se traduce literal prin „vant si apa“. Feng-shui desemneaza armoni­zarea deplina a trei forte: a Cerului (astrologice), a Pamantului si a Omului. In China antica, geomantii erau consultati ori de cate ori se planuia construirea unei case, a unei gradini, a unui mormant sau pentru orice schimbare adusa peisajului. Conform filosofiei Feng-shui, norocul oamenilor depinde de cat de corect isi construiesc locuintele si de cat de favorabil le-au fost inmormantati stramosii.

Indivizii isi pot depasi limitele traind in armonie cu toate fortele naturii, unind aceste forte cu Fiinta Suprema si echilibrand principiile opuse yin si yang. Toate acestea duc la Ch’i, „suflul cosmic de bun augur“. Dezechi­librul se manifesta sub forma Sha Ch’i-ului, „suflul cosmic de rau augur“. Scopul geomantiei este promovarea Ch’i-ului si protejarea impotriva Sha Ch’i-ului. Arta amplasarii Pentru a atinge armonia, geomantii se folosesc de reguli extrem de precise: catre nordul si in spatele oricarei constructii trebuie sa se afle munti sau dealuri, iar catre sud o priveliste care sa contina apa curgatoare sau marea.

Alegerea locului corect este guvernata de cinci factori:

-long, dragonul – unduirile Pamantului in acel loc;
-xue, golul – tipul de sol si stabilitatea acestuia;
-sha, nisipul – peisajul inconjurator;
-shui, apa – forma apei care curge prin acel loc;
-xiang, orientarea – directia catre care este orientat locul. In mitologia chineza, dragonul simbolizeaza fortele benefice ale naturii si Fiinta Suprema, iar in geomantie el este semnul reliefului. Campia nu e considerata un loc benefic, ci un dragon fals, care poate aduce dezechilibru, boala si distrugere. Nu este usor sa gasesti locuri potrivite.

O zicala Feng-shui spune ca „iti trebuie trei ani ca sa gasesti pamantul (long) si zece pentru a gasi golul (xue).“ Sarcina-cheie a geoman­tului este sa gaseasca xue. Ceilalti factori determinanti cad pe planul al doilea – exista 27 de tipuri de nisip si 9 tipuri de apa, toate interac­tionand intre ele si facand astfel locul fast sau nefast. Ultimul element care trebuie luat in considerare este astro­logia: o casa, un birou sau un mormant trebuie orientate in asa fel incat sa intre in armonie cu horoscopul persoanei care o/il ocupa.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase