Home » D:News » A fost dezvăluită o nouă armă împotriva uraganelor

A fost dezvăluită o nouă armă împotriva uraganelor

A fost dezvăluită o nouă armă împotriva uraganelor
Publicat: 06.09.2012
Statele Unite se află în prim sezon al uraganelor. Săptămâna trecută, Isaac a lovit sudul statului inundând hectare de teren, distrugând case şi disturbând producţia de gaze naturale şi petrol.

Evenimentele actuale vin ca un memento al dezastrelor provocate în 2005 de Katrina, iar partea proastă este că ele nu par să se oprească prea curând.

Tocmai de aceea, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leeds au căutat o metodă prin care pot feri populaţia de calamităţi de acest gen. Acum, ei susţin că au descoperit un mod prin care pot reduce intensitatea uraganelor prin utilizarea unei noi tehnici care captează energia pe care acest fenomen meteorologic o foloseşte pentru alimentare.

„Uraganele extrag energia din căldura stocată în apa de suprafaţă a oceanelor. Dacă am putea creşte cantitatea de lumină reflectată de nori deasupra regiunii în care se dezvoltă uraganul, atunci ar rămâne mai puţină energie pentru uragan, în sine”, a explicat dr. Alan Gadian.

Tehnica lor este creată după un model climatic numit HadGEM1 şi poartă numele de Marine Cloud Brightening. Ea presupune utilizarea dronelor cu rolul de a pulveriza picături de apă în mare, urmând ca mare parte din această apă pulverizată să se evapore şi să ajungă la norii de deasupra uraganului. Aceşti nori vor prelua energia din uragan, permiţând pătrunderea razelor de soare şi reducând temperatura de la suprafaţa mării.

Conform oamenilor de ştiinţă, această tehnică va reduce semnificativ intensitatea uraganului, transformându-l într-o furtună mai puţin periculoasă. Informaţiile pe care le deţin specialiştii arată că, de-a lungul ultimelor trei decenii, intensitatea uraganelor a crescut, aşa că veste celor de la Universitatea Leeds îi bucură pe americani.

Deşii susţin că tehnica poate fi deja utilizată, specialiştii au declarat că nu o vor testa până în momentul în care vor fi 100% singuri că nu există consecinţe negative în ceea ce priveşte precipitaţiile.

Sursa: Gizmodo

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase