Home » D:News » O singură proteină din spermă produce în corpul femelelor schimbări masive, ce avantajează masculii

O singură proteină din spermă produce în corpul femelelor schimbări masive, ce avantajează masculii

O singură proteină din spermă produce în corpul femelelor schimbări masive, ce avantajează masculii
Publicat: 12.09.2012
Oamenii de ştiinţă au descoperit că o proteină ce se găseşte în spermă provoacă o gamă largă de reacţii ale genelor aflate în corpul femelelor, aceasta fiind o metodă prin care masculii schimbă comportamentul femelelor în interesul propriu.

Noua cercetare arată că sexul poate provoca schimbări „remarcabile” în corpul femeilor – modificând fertilitatea, imunitatea, libido-ul, ritmul alimentaţiei şi tiparul somnului – prin activarea unui set de gene.

Specialiştii au efectuat studiul pe musculiţe de oţet, însă aceştia afirmă că rezultatele cercetării se aplică la mai toate animalele în care sperma este eliberată în corpul femelei în timpul actului sexual, printre acestea numărându-se şi omul.

Cercetătorii de la University of East Anglia au descoperit studiind femelele Drosophila melanogaster că o singură proteină aflată în lichidul seminal generează un lanţ de reacţii ale unui număr mare de gene din corpul femelelor, schimbările având loc la diferite perioade de timp după actul sexual şi fiind evidente în mai multe părţi ale corpului femelei.

„Ştiam deja că lichidul seminal transferat de la masculi la femele în timpul actului sexual produce efecte remarcabile. În cadrul acestei cercetări ne-am concentrat pe o singură proteină enigmatică ce se găseşte în spermă şi care este supranumită «peptida sexului». Am descoperit că această proteină provoacă un număr foarte mare de schimbări ale activităţii genelor. Printre genele afectate se numără cele care controlează procesele de dezvoltare a ovulului, embriogeneza, imunitatea, percepţia alimentelor, comportamentul şi chiar, în mod neaşteptat, genele care controlează fototransducţia – procesul prin care lumina este convertită în semnale electrice”, explică profesorul Tracey Chapman, coordonatorul studiului.

„Efectele acestor proteine din spermă favorizează interesele masculului şi generază costuri pentru femele, din care rezultă un conflict sexual”, a mai spus specialistul.

„Studiul nostru arată că această proteină din spermă este un «coordonator al procesului de reglementare”, ceea ce înseamnă că bărbaţii au, practic, o influenţă directă şi globală asupra comportamentului feminin şi asupra sistemului reproducător al femelelor. Aceste efecte pot fi întâlnite la numeroase specii”, a explicat profesorul Chapman.

„iată un exemplu al acestui conflict sexual: masculii ar putea folosi aceste proteine din spermă pentru a se asigura că femelele depun o investiţie considerabilă în generaţia actuală de urmaşi, chiar dacă această decizie nu este una avantajoasă pe termen lung pentru femei”, a concluzionat specialistul.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul ştiinţific Proceedings of the Royal Society B.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase