Home » D:News » Vacile modificate genetic oferă o soluţie pentru copiii alergici la lapte

Vacile modificate genetic oferă o soluţie pentru copiii alergici la lapte

Vacile modificate genetic oferă o soluţie pentru copiii alergici la lapte
Publicat: 03.10.2012
Oamenii de ştiinţă din Noua Zeelandă au modificat genetic o vacă pentru a determina animalul să producă un tip de lapte care să nu mai predispună la alergii.

În primul lor an de viaţă, până la 3% dintre copii sunt alergic la laptele de vacă. Acum, când noua vaca modificată genetic produce lapte fără beta-lactoglobulină, o proteină din zer care îi predispune pe unii oameni la alergii, există noi speranţe pentru aceşti copii. 

Reacţiile alergice ale copiilor pot apărea din cauza diferenţelor dintre laptele de mamă şi cel de vacă, iar una din aceste deosebiri este beta-lactoglobulina, care nu se găseşte la oameni. 

Pentru a întrerupe producţia de beta-lactoglobulină, oamenii de ştiinţă au adăugat mai mult material genetic folosind tehnica numită interferenţa ARN. Deşi viţelul rezultat s-a născut fără coadă, specialiştii spun că este foarte puţin probabil ca acest lucru să se datoreze mutaţiei genetice. 

Pentru că vaca nu a fost gestantă încă, oamenii de ştiinţă au fost nevoiţi să folosească hormoni pentru a stimula începerea producţiei de lapte. „Toate mostrele de lapte prelevate de la viţelul transgenic au fost lipsite de beta-lactoglubină”, au subliniat cercetătorii. 

Acum, profesorul Keith Campbell, de la Universitatea din Nottingham, care a luat parte la clonarea oii Dolly, susţine că, înainte de a declara un succes,  studiul va trebui să observe dacă efectul durează toată viaţa şi dacă el se transmite din generaţie în generaţie. 

„În opinia mea nu există niciun risc. Dacă laptele era otrăvitor, animalul ar fi fost mort până acum”, a adăugat specialistul. 

Deşii unii oameni de ştiinţă spun că acest studiu stă la baza dezvoltării unui nou tip de lapte ce are potenţialul de a-i avantaja pe alergici, există şi voci care susţin că experimentul ridică probleme de natură etică. 

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase