Home » D:News » Oamenii de ştiinţă plănuiesc să creeze găuri negre în laborator

Oamenii de ştiinţă plănuiesc să creeze găuri negre în laborator

Oamenii de ştiinţă plănuiesc să creeze găuri negre în laborator
Publicat: 05.10.2012
Oamenii de ştiinţă britanici vor simula găuri negre în laborator pentru a observa modul în care interacţionează materia cu energia.

Echipa de specialişti de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh va produce impulsuri de laser, a căror putere va fi măsurată în trilioane de waţi. Acestea vor fi utilizate pentru a simula condiţiile care se găsesc în jurul unei găuri negre, un loc în care gravitaţia este atât de puternică încât nici lumina nu poate scăpa.

„Realizăm aceeaşi structură spaţiu-timp caracteristică găurilor negre. Diferenţa este că invenţia noastră este realizată cu pulsuri de lumină, ceea ce înseamnă ă nu vom obţine şi masa caracteristică găurilor negre. Găurile negre gravitaţionale sunt generate de stele care au suferit o implozie. Noi nu avem o astfel de stea, deci nu există riscul de a fi înghiţiţi de gaura neagră pe care o producem”, a explicat coordonatorul studiului Daniele Faccio. 

Pentru cercetarea unor noi aspecte ale fizicii cuantice, Universitatea Heriot-Watt a primit un grant de trei milioane de euro. 

Sursa: AP

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase