Home » D:News » Consumul de cafea poate duce la pierderea vederii, arată un studiu amplu efectuat în Scandinavia

Consumul de cafea poate duce la pierderea vederii, arată un studiu amplu efectuat în Scandinavia

Consumul de cafea poate duce la pierderea vederii, arată un studiu amplu efectuat în Scandinavia
Publicat: 06.10.2012
Pentru mulţi lucrători, cafeaua este mai degrabă o necesitate decât o opţiune. Un nou studiu arată însă că această băutură foarte populară este asociată pierderii vederii, iar băutorii care consumă 3 ceşti de cafea pe zi sunt supuşi acestui risc.

Studiul publicat în jurnalul Investigative Ophthalmology and Visual Science a fost efectuat pe 121.170 de participanţi, dintre care 79.120 de femei şi 42.050 bărbaţi. Cercetătorii au obţinut datele din două cercetări ample care s-au desfăşurat între 1980 şi 2004 (intitulat Nurses’ Health Study) şi 1986 şi 2004 (Health Professionals Follow-Up Study). Toţi participanţii la studiu aveau vârste mai mari de 40 de ani, niciunul dintre aceştia nefiind afectaţi de glaucom la începutul studiului.

Cercetătorii conduşi de la Jae Hee Kang de la Brigham and Women’s Hospital şi de la Harvard Medical School au studiat chestionarele completate de participanţi ce ofereau detalii referitoare la consumul de cofeină şi datele medicale ale acestora.

Oamenii de ştiinţă au dorit să identifice cazurile de glaucom exfoliant. Sindromul exfolierii este cea mai răspândită cauză a glaucomului secundar, afectând mai ales populaţiile europene. Aproximativ 10% din populaţia cu vârste mai mari de 50 de ani suferă de acest sindrom. Ochii devin acoperiţi cu un material alburiu care se aseamănă la aspect cu fulgii de mătreaţă. Aceşti fulgi duc la ştergerea pigmentării irisului şi se ating de lentila ochiului. Acest sindrom nu duce automat la apariţia glaucomului, însă riscul de a suferi de această afecţiune este de şase ori mai mare. Glaucomul poate, la rândul său, să ducă la orbire dacă nu este tratat. Acesta se manifestă printr-o presiune ridicată în interiorul ochiului, afectând nervul optic şi ducând la pierderea vederii.

Cercetătorii au descoperit că băutorii de cafea prezentau un risc mult mai mare de a suferi de glaucom exfoliant decât ceilalţi participanţi la studiu. Rezultatele au arătat că, în mod surprinzător, consumul altor băuturi cofeinizate, precum ceaiurile sau sucurile, nu ducea la creşterea riscului de a suferi de glaucom exfoliant. De asemenea, femeile care aveau rude afectate de glaucom prezentau un risc mai mare de a suferi de această afecţiune.

Echipa de oameni de ştiinţă speră că studiul lor va duce la mai multe cercetări asupra cauzelor glaucomului exfoliant, acestea fiind în mare parte un mister.

Sursa: Medical Daily

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase