Home » D:News » Respingerea socială poate duce la apariţia problemelor de sănătate

Respingerea socială poate duce la apariţia problemelor de sănătate

Respingerea socială poate duce la apariţia problemelor de sănătate
Publicat: 18.10.2012
Indiferent cum privim acest subiect, respingerea este dureroasă. Exprimată de un şef, de un prieten, familie sau partener, respingerea este dureroasă pentru majoritatea adulţilor. La adolescenţi, în schimb, care deja se confruntă cu o serie de schimbări biologice şi sociale, respingerea poate să aibă unele dintre cele mai rele efecte.

Într-un nou studiu coordonat de cercetătorul Michael Murphy, oamenii de ştiinţă au analizat răspunsul imunitar uman şi potenţiala legătură a acestuia cu stresul social precum respingerea. Există multe feluri de factori de stres care pot creşte şansele oamenilor de a dezvolta diferite boli. Totuşi factorii de stres care ne ameninţă statutul social, precum respingerea orientată specifică, par să fie cei mai dăunători.

Acest tip de respingere se întâlneşte mai ales în anii de şcoală, atunci când anumiţi elevi nu sunt acceptaţi în unele grupuri.

„Respingerea orientată specifică poate fi una dintre cele mai stresante experienţe pe care le trăieşte omul, fie că este vorba de o despărţire, o concediere sau o excludere dintr-un grup de prieteni. În acest studiu am dorit să examinăm procesul prin care respingerea socială afectează sănătatea”, a explicat Murphy.

Cercetări anterioare au arătat că oamenii care se confruntă cu respingere socială sunt de trei ori mai predispuşi la depresie, comparativ cu cei care au de-a face cu alte evenimente severe similare. Cercetătorii cred că există o legătură între anumite procese inflamatorii ale sistemului imunitar şi respingerea socială sau depresia.

Murphy şi colegii săi au decis să investigheze dacă respingerea socială afectează activitatea inflamatorie. De-a lungul a doi ani şi jumătate, ei au realizat un studiu pe un eşantion de 147 de adolescente clinic sănătoase, dar care aveau un risc major de a suferi de depresie din cauza unor factori de risc proveniţi din mediul familial.

Participantele au fost supuse unui consult psihiatric pentru a se cunoaşte dacă au fost supuse la respingere socială şi pentru a li se observa şi măsura expresia semnalizatorilor moleculari inflamatori. Informaţiile prelevate au sugerat că expunerea recentă la respingerea socială chiar activează căile de semnalizare moleculară. În studiu, subiecţii au avut un nivel ridicat de molecule semnalizatoare care favorizează inflamaţia, atunci când s-au prezentat la consult imediat după ce s-au confruntat cu un act de respingere socială.

O altă constatare interesantă a cercetătorilor a fost aceea că participanţii cu un statut social mai ridicat au fost mai afectaţi decât restul.

Murphy şi colegii săi cred că acest răspuns inflamator îi ajută pe oamenii care au un statut social superior să se adapteze, oferindu-le un avantaj de supravieţuire. Totuşi, atunci când stresul respingerii sociale produce un răspuns imunitar exagerat, el poate fi dăunător pentru sănătatea mentală şi fizică.

Dacă aceste studii vor continua, ele au potenţialul de a ajuta la înţelegerea modului în care condiţiile sociale pot creşte riscul de apariţia a bolilor inflamatorii precum obezitatea, diabetul, boli cardiovasculare, depresiea şi chiar unele tipuri de cancer.

Sursa: Eurek Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase