Home » D:News » Sângele, principalul component al unui material de construcţii

Sângele, principalul component al unui material de construcţii

Publicat: 26.10.2012
Cum ar putea bovinele să devină şi mai folositoare pentru oameni? Pielea lor este deja folosită în confecţii, laptele este băut şi utilizat pentru crearea altor alimente, carnea lor, în sine, este un aliment iar în unele zone rurale, ele încă mai sunt folosite drept animale de tracţiune. Acum, britanicul Jack Munro, absolvent al şcolii de arhitectură a găsit o întrebuinţare inedită pentru unul dintre puţinele materiale provente de la bovine care, în prezent, sunt aruncate: sângele.

Jack Munro a ajuns la concluzia că sângele de animal este util pentru crearea unor materiale de construcţii. Iniţia, Munro a amestecat sângele cu un anticoagulant pentru a nu se îngroşa prea repede, apoi se adaugă azidă de sodiu, un conservant care împiedică descompunerea şi creşterea bacteriilor. După o serie de încercări nereuşite, în care Munro a încercat să creeze un lipici adăugând substanţe chimice precum acidul acetic glacial, el a recurs la metode mai simple precum amestecarea sângelui cu apă şi nisip. 

Ulterior amestecul a fost aşezat într-o formă şi pus copt la 70 de grade Celsius, timp de o oră. În acest mod, proteinele din sânge s-au coagulat şi au format o cărămidă rezistentă la apă. Munro estimează că  de la un singur taur se pot recupera 30 de litri de sânge, care amestecaţi cu nisip ar putea înlocui cărămizile din chirpici folosite în unele regiuni aride din lume. 

Pentru moment, el încearcă să strângă banii necesari pentru a construi o casă din astfel de cărămizi, în Siwa, Egypt. 

Sursa: Gizmag, Foto: Jack Munro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase