Home » D:News » Poza bebeluşului în uter nu mai e de ajuns? O companie japoneză realizează modele 3-D din plastic ale copiilor încă nenăscuţi

Poza bebeluşului în uter nu mai e de ajuns? O companie japoneză realizează modele 3-D din plastic ale copiilor încă nenăscuţi

Publicat: 29.11.2012
Pe unii îi poate impresiona în chip neplăcut; alţii, însă, sunt încântaţi: invenţia firmei FASOTEC permite realizarea, cu ajutorul unei imprimante 3-D, a unei replici corecte din punct de vedere anatomic a fătului uman, replică pe care părinţii o pot purta cu ei, o pot arăta prietenilor şi o pot păstra ca amintire.

Replica din răşini sintetice este realizată de o imprimantă tridimensională, pe baza unui model obţinut prin scanarea RMN a corpului viitoarei mame. Perioada cea mai potrivită pentru scanare este luna a opta sau a noua  a sarcinii.

Printarea 3-D se face pornind de la un model obţinut prin scanare RMN.

Obiectul astfel obţinut („Forma unui înger”, aceasta e denumirea comercială a produsului) costă 100.000 yeni (aproximativ 945 euro). Firma oferă părinţilor şi o versiune în miniatură a modelului, care poate fi utilizată ca breloc.

Replica miniaturală a modelului poate fi purtată ca breloc.

Compania propune şi variante mai ieftine, de exemplu un model 3-D al feţei fătului (la preţul de 50.000 yeni – cca. 472 euro), realizat pe baza imaginilor obţinute prin ecografie la o clinică din Tokio, cu care firma a încheiat un acord în acest sens.

Pot fi comandate şi modele detaliate ale feţei fătului.

Dar replicile copiilor nenăscuţi pot fi utile şi medicilor, susţin reprezentanţii companiei, deoarece i-ar putea ajuta să prevadă anumite dificultăţi ce s-ar putea ivi în cursul naşterii.

Compania FASOTEC foloseşte o tehnică de printare în straturi pentru a crea structuri tridimensionale. Firma produce şi alte obiecte, precum modele 3-D ale organelor interne, imitând nu numai forma, ci şi consistenţa acestora. Asemenea replici pot fi utilizate de medici pentru a pregăti o intervenţie chirugicală sau ca modele didactice pentru studenţii la medicină; de asemenea, ar putea fi întrebuinţate în spitale pentru a explica pacienţilor ce probleme au, în loc de a se folosi în acest scop planşe cu desene, mai greu de înţeles.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase