Home » D:News » O nouă invenţie păstrează pâinea fără mucegai timp de 60 zile, fără a folosi conservanţi (VIDEO)

O nouă invenţie păstrează pâinea fără mucegai timp de 60 zile, fără a folosi conservanţi (VIDEO)

O nouă invenţie păstrează pâinea fără mucegai timp de 60 zile, fără a folosi conservanţi (VIDEO)
Publicat: 02.12.2012
O companie americană a conceput o tehnică care permite păstrarea pâinii fără mucegai timp de 60 de zile.

Pâinea este trecută printr-un sistem sofisticat cu microunde ce ucide sporii care duc la apariţia mucegaiului. Compania spune că această inovaţie va permite reducerea semnificativă a deşeurilor alimentare. În Marea Britanie, statisticile arată că o treime din pâinile cumpărate sunt aruncate la gunoi.

De asemenea, această tehnică poate fi folosită pentru numeroase alte alimente, precum curcanul proaspăt şi multe fructe şi legume.

Irosirea alimentelor este o problemă serioasă în majoritatea ţărilor dezvoltate. În SUA, statisticile date publicităţii în cursul acestui an arată că o familie americană obişnuită aruncă la gunoi 40% din alimentele cumpărate. În total, în SUA se aruncă la gunoi anual mâncare în valoare de 165 de miliarde de dolari.

Pâinea este unul din principalii „vinovaţi”, 32% dintre pâinile cumpărate în Marea Britanie fiind aruncate la gunoi, deşi sunt în continuare comestibile.

Mucegaiul este principala ameninţare la adresa pâinii. Deoarece pâinile sunt, de obicei, ambalate în plastic, orice apă care se evaporă din pâine rămâne captivă în ambalaj, făcând suprafaţa umedă. Astfel, apar condiţiile ideale pentru Rhizopus stolonifer, ciuperca care duce la apariţia mucegaiului. În condiţii normale, pâinea va fi afectată de mucegai în aproximativ 10 zile.

Acum, compania americană Microzap anunţă că a dezvoltat o tehnică ce permite păstrarea pâinii fără mucegai timp de două luni.

Aparatul cu microunde aflat în laboratorul de la Universitatea Texas Tech fusese proiectat iniţial pentru a ucide bacterii precum MRSA şi salmonella. Cercetătorii au descoperit că acelaşi aparat poate distruce şi sporii de mucegai din pâine, procesul durând 10 secunde.

„Am pus o felie de pâine în aparat şi apoi am verificat de-a lungul timpului cantitatea de mucegai de pe felie, comparând-o cu o felie netratată. Şaizeci de zile mai târziu, cantitatea de mucegai de pe felie era exact aceeaşi ca cea înregistrată atunci când a ieşit din aparat”, a explicat Don Stull, CEO-ul companiei Microzap.

Aparatul foloseşte în mare parte aceeaşi tehnologie existentă în cuptoarele cu microunde disponibile în comerţ, însă cu câteva modificări importante. „Introducem frecvenţele de microunde în moduri diferite, ceea ce ne permite să avem o densitate omogenă a semnalului. Cu alte cuvinte, principala diferenţă faţă de cuptoarele cu microunde din comerţ este faptul că nu avem zone neacoperite”, a explicat Stull.

Compania Microzap negociază acum cu mai mulţi producători de pâine ce s-au arătat interesaţi de această tehnologie.

Stull recunoaşte că este posibil ca publicul larg să nu fie interesat de pâine cu un termen de valabilitate extins, însă afirmă că această tehnologie ar putea afecta acest aliment important în alt mod: „producătorii de pâine adaugă, de multe ori, conservanţi pentru a lupta împotriva mucegaiului, iar apoi adaugă alte chimicale pentru a masca gustul conservanţilor. Dacă brutarii ar folosi această tehnologie, nu ar mai fi nevoiţi să folosească conservanţi”.

Sursa. BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase