Home » D:News » Cercetătorii au descoperit cum putem deveni mai creativi peste noapte

Cercetătorii au descoperit cum putem deveni mai creativi peste noapte

Cercetătorii au descoperit cum putem deveni mai creativi peste noapte
Publicat: 04.12.2012
Se spune că atunci când nu reuşim să găsim rezolvarea unei probleme ar fi bine să dormim câteva ore. În acest fel, „mintea odihnită” va putea căuta soluţii noi. În ultimii ani, înţelepciunea populară a început să fie susţinută de ştiinţă.

 

Un studiu recent publicat sugerează că şansele de a ne dezvolta creativitatea peste noapte cresc atunci când reuşim să ne menţinem în alertă prin angajarea unui simţ precum mirosul. 

O echipă de cercetători din Olanda, condusă de Simone Ritter, a realizat un studiu în urma căruia s-a constatat că nivelul de creativitate poate creşte atunci când este evocat unul dintre simţurile umane. 

La studiu au luat parte 49 de participanţi cu vârste între 18 şi 29 de ani. Toţi au ajuns în laborator seara şi au fost rugaţi să urmărească un video de 10 minute despre munca voluntară. Ulterior, ei au fost trimişi să doarmă gândindu-se la o un potenţial răspuns la întrebarea: „Cum pot fi oamenii motivaţi să facă voluntariat mai des?”.

În cazul a două treimi dintre participanţi, în camera unde au vizionat filmul a existat un odorizant care elibera un miros de vanilie şi portocală. Când aceştia au fost trimişi la culcare, au primit şi câte un plic pe care trebuiau să îl desfacă înainte să adoarmă. În plic se afla un alt odorizant. Jumătate dintre aceşti participanţi au fost expuşi la acelaşi miros de vanilie şi portocale, în timp ce cealaltă jumătate au primit odorizante cu alt miros. Restul participanţilor (ultima treime) nu au fost expuşi la niciun miros. 

A doua zi, s-a constatat că cele mai noi şi mai bune idei au venit din partea celor care fuseseră expuşi, în timpul somnului, tot la mirosul de vanilie şi portocală. 

Momentan, nu se cunoaşte motivul pentru care mirosul nocturn are acest efect asupra oamenilor. Specialiştii suspectează că eliberarea, în timpul somnului, a mirosului asociat cu filmul i-a făcut pe participanţi să se gândească la acest subiect în timpul somnului. 

Sursa: Pacific Standard

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase