Home » D:News » Leopardul marmorat de Sunda a fost filmat pentru prima dată (VIDEO)

Leopardul marmorat de Sunda a fost filmat pentru prima dată (VIDEO)

Leopardul marmorat de Sunda a fost filmat pentru prima dată (VIDEO)
Publicat: 11.12.2012
Una dintre cele mai rare feline din lume, leopardul marmorat de Sunda, a fost filmat pentru prima dată de aproape.

Un biolog care îşi petrecea vacanţa în Malaezia a reuşit să surprindă imagini unice cu o femelă leopard ce se odihnea în pădure. Până acum, singurele imagini filmate cu acest prădător fuseseră obţinute în 2010 de la mare distanţă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că leopardul marmorat de Sunda este o specie distinctă abia în 2007.

Experţii afirmă că filmarea realizată de biolog este extraordinară, fiind singurele imagini ce surprind această felină de la o distanţă mică.

Leoparzii marmoraţi sunt cele mai mici feline din categoria aşa-numitelor „feline mari” ce trăiesc în sud-estul Asiei. Deşi poartă numele de „leoparzi”, nu sunt cu adevărat leoparzi, fiind o rudă mai îndepărtată de leoparzi decât sunt aceştia de lei şi de tigri. Timp îndelungat, experţii credeau că există o singură specie de leopard marmorat.

În 2007, Andreas Wilting de la Institutul Leibniz din Berlin şi colegii săi au descoperit că există, de fapt, două specii distincte. Leopardul marmorat din Asia continentală şi Taiwan a păstrat numele tradiţional al speciei, Neofelis nebulosa, iar leopardul marmorat de Sunda, care trăieşte pe insulele Borneo şi Sumatra, a primit numele de Neofelis diardi.

Ambele specii sunt greu de zărit, însă leopardul marmorat de Sunda a fost arareori observat de oameni sau fotografiat.

În 2010, Wilting şi colegii săi au obţinut pentru prima dată imagini cu această felină, atunci când au întâlnit leopardul marmorat de Sunda întâmplător, când se plimbau într-o noapte pe o şosea.

Acum, Dr. Jyrki Hokkanen a obţinut o filmare mult mai detaliată cu această felină misterioasă. Pe 2 august în cursul acestui an, biologul finlandez se afla în vacanţă la Valea Danum din Insula Borneo (Malaezia), explorând pădurea din zonă alături de soţia sa şi de un ghid.

„La un moment dat, am văzut o pereche neobişnuit de mare de ochi la vreo 10 metri în faţa noastră”, a povestit Dr. Hokkanen pentru BBC. „Ochii se uitau la noi şi nu se mişcau, iar faţa abia se zărea în lumina lanternei”, a mai povestit biologul.

Dr. Hokkanen a început să filmeze animalul, care apoi a dispărut. „Ştiam că era vorba de o felină. Nu putea fi nimic altceva decât leopardul marmorat de Sunda”, a relatat biologul.

Cei trei temerari au continuat să meargă pe poteca pe care se aflau, încercând să găsească din nou animalul. „Deodată, am văzut un ochi în partea dreaptă, aproape de sol. Nu mă aşteptam la asta, deoarece felina dispăruse înspre stânga. Cu ajutorul camerei am văzut un leopard care se ridica de pe sol, unde se ascunsese, şi se uita la noi”, a mai spus Hokkanen.

Analizând filmarea, experţii au concluzionat că este vorba despre o femelă tânără, în vârstă de aproximativ 18 luni.

„Leopardul marmorat ne-a tolerat prezenţa, iar în anumite momente părea amuzată de lumina pâlpâitoare a torţelor, la fel ca o pisică”, a mai povestit biologul. „De câteva ori şi-a lins nasul, probabil pentru a-şi umezi nările, şi a mirosit aerul. La un moment dat a căscat şi i-am văzut caninii, cei mai lungi canini ai vreunei feline în raport cu dimensiunile sale”, a adăugat specialistul.

Viitorul leopardului marmorat de Sunda este incert, deoarece habitatul său este distrus într-un ritm mai alert decât oriunde altundeva în lume. Pădurile de pe insulele Borneo şi Sumatra continuă să fie defrişate, motiv pentru care specia Neofelis diardi este considerată ameninţată cu dispariţia.

Iată filmarea realizată de biologul Jyrki Hokkanen:

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase