Home » D:News » NASA a descoperit cea mai mare reţea hidrografică extraterestră (FOTO)

NASA a descoperit cea mai mare reţea hidrografică extraterestră (FOTO)

Publicat: 14.12.2012
Oamenii de ştiinţă de la NASA au descoperit cea mai mare reţea hidrografică extraterestră descoperită vreodată. Aceasta se află pe Titan, luna lui Saturn şi seamănă cu o versiune în miniatură a Nilului.

Valea fluviului de pe Titan are o lungime de 400 de kilometri, iar cursul de materie lichidă se varsă într-o mare, susţin cei de la centrul de cercetare NASA Jet Propulsion Laboratory. 

Până acum, oamenii de ştiinţă ştiau că pe Titan se găsesc mări întinse, acesta fiind singurul corp din sistemul nostru solar care posedă un circuit al materiei lichide pe suprafaţă. 

Cu toate acestea, atmosfera subţire a lui Titan este caracterizată de temperaturi extrem de scăzute, motiv pentru care apa nu s-ar putea evapora. Lichidul de pe suprafaţa satelitului este compus din hidrocarbon, mai exact, metan şi etan. 

„Deşi există un fel de meandre locale, cursul relativ liniar al văii indică faptul că fluviul urmează cursul a cel puţin o falie, aşa cum fac şi restul râurilor care se varsă în aceeaşi mare”, a declarat Jani Radebaugh. 

„Astfel de falii ar putea să nu implice existenţa plăcilor tectonice, aşa cum se întâmplă pe Pământ, dar ele ar putea duce la deschiderea unor bazine şi la formarea mărilor gigantice”, a mai explicat Radebaugh. 

Imaginile realizate de Cassini în 2010 au surprins cum în regiunile ecuatoriale de pe Titan există zone mai întunecate din cauza căderii recente a unor rafale de ploaie. Cercetările ulterioare au confirmat că în emisfera sudică a lui Titan există etan. 

Rafalele de ploaie şi râurile duc materia lichidă spre lacuri şi mări de unde se evaporă iar, reluând ciclul. Pe Pământ, lichidul de care depinde totul este apa, pe Titan este vorba se metan.

Noua imagine realizată pe 26 septembrie 2012 surprinde emisfera nordică a satelitului şi reţeaua hidrografică care se scurge Kraken Mare, o mare care din punct de vedere al dimensiunilor se situează undeva între Marea Caspică şi Marea Mediterană. 

Sursa: First Post

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase