Home » D:News » A fost inaugurată cea mai lungă rută de înaltă viteză: distanţa dintre Bucureşti şi Paris este parcursă în 8 ore

A fost inaugurată cea mai lungă rută de înaltă viteză: distanţa dintre Bucureşti şi Paris este parcursă în 8 ore

Publicat: 26.12.2012
China a inaugurat astăzi cea mai lungă rută feroviară de înaltă viteză din lume, recordul fiind o nouă piatră de hotar ce atestă dezvoltarea rapidă a reţelei feroviare de înaltă viteză din China.

Inaugurarea noii rute de 2.298 de kilometri dintre Beijing şi Guangzhou (o distanţă similară celeia dintre Bucureşti şi Paris) face posibil ca o călătorie între capitala Chinei şi importantul oraş comercial din sudul ţării să fie efectuată în doar 8 ore, faţă de 22 de ore, cât dura până acum.

Televiziunea de stat chineză a difuzat imagini în direct cu plecarea primului tren din Gara de Vest din Beijing, oferind de-a lungul călătoriei transmisiuni din interiorul trenului, unde puteau fi observaţi pasageri ce fotografiau interiorul vehiculului de înaltă viteză.

Trenurile vor călători cu o viteză medie de 300 de km/h, urmând să efectueze 35 de opriri în mari oraşe precum Zhengzhou, Wuhan sau Changsha.

Data de 26 decembrie a fost aleasă pentru debutul acestei rute pentru a comemora naşterea, în 1893, a respectatului lider chinez Mao Zedong. Ruta Beijing-Guangzhou a devenit posibilă după finalizarea liniei de înaltă viteză dintre Zhengzhou şi Beijing. Între Zhengzhou şi Wuhan şi între Guanghzhou şi Wuhan existau deja linii de înaltă viteză date în folosinţă.

China a inaugurat prima rută de înaltă viteză abia în 2007, însă astăzi ţara asiatică deţine deja cea mai mare reţea feroviară de înaltă viteză din lume. Agenţia de presă Xinhua a anunţat că în China sunt folosiţi 9.300 de killometri de cale ferată de înaltă viteză.

Ziarul China Daily a anunţat că până în 2020, reţeaua va fi extinsă la 50.000 de kilometri, urmând să existe patru linii principale pe ruta nord-sud şi alte patru linii principale pe ruta est-vest.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase