Home » D:News » Rămânem fără cafea? O ciupercă devastatoare distruge plantaţiile din America Centrală

Rămânem fără cafea? O ciupercă devastatoare distruge plantaţiile din America Centrală

Publicat: 21.01.2013
Autorităţile din America Centrală se luptă pentru a înlătura o ciupercă ce a invadat o treime din cele 958,000 de hectare de culturi de cafea.

Având în vedere că mai bine de 1,5 milioane de oameni lucrează în industria cafelei din America Centrală, familii întregi depind de locurile de muncă de pe plantaţii. 

Acum, ei sunt speriaţi de o ciupercă, numită roya care a început să se împrăştie şi să afecteze culturile din cauza lipsei de măsuri de prevenire şi a efectelor provocate de schimbările climatice. 

„Situaţie este cât se poate de serioasă şi lucrurile se vor înrăutăţi dacă nu se vor lua măsuri”, a declarat Jose Buitrago, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Cafea din Nicaragua. 

Ciuperca, hemileia vastatrix, care decolorează şi usucă frunzele de cafea, s-a extins pe 35% din cele 958,000 de hectare de culturi, ceea ce înseamnă o pierdere a 2 milioane de saci de cafea, de câte 48 de kg fiecare, echivalentul a 300 milioane de dolari. 

Naţiunile din America Centrală au exportat 17,5 milioane de saci de cafea în timpul ciclului 2011-2012, aducând în regiune 3,6 miliarde de dolari. Acum, producătorii sperau ca anul acesta lucrurile să meargă şi mai bine, însă ciuperca le-a dat planurile peste cap. 

Plantaţiile de cafea din America Centrală sunt deţinute de mai bine de 300,000 de producători, majoritatea fiind crescători mici şi mijlocii, care nu dispun de mijloacele necesare pentru a gestiona această problemă. 

Autorităţile guvernamentale şi producătorii vor încerca să controleze invazia prin înlăturarea frunzelor infectate, utilizarea sistemelor de umbrire şi plantarea seminţelor rezistente la ciuperci. 

De asemenea, Fundaţia pentru Cercetarea Cafelei, din Salvador, recomandă fertilizarea solului şi înlăturarea frunzelor afectate de roya. 

Între timp, regiunea va avea nevoie de fonduri pentru a putea pune în practică aceste strategii de salvare a plantaţiilor. Mai exact, Guatamala are nevoie de 843 de milioane de dolari, în timp ce în Nicaragua va fi nevoie de 200 de milioane de dolari. 

Rămânem fără cafea? O ciupercă devastatoare distruge plantaţiile din America Centrală

Chiar dacă roya a ajuns în întreaga regiune, cel mai mult vor avea de suferit Honduras şi Nicaragua ale căror exporturi vor fi reduse cu 1,5 miliarde de dolari, adică 22% din producţia pentru export şi respectiv 519 milioane sau 18% din producţia pentru export. 

În Honduras, stat considerat a fi regele cafelei, ciuperca a devastat 10% din cele 280,000 hectare de cafea. În Nicaragua, 30 de procente din suprafaţa cultivată, de 128.000 hectare, este afectată de roya, iar Guvernul caută fonduri pentru a ajuta 35,000 de cultivatori. Mai mult, Asociaţia naţională pentru Cafea, din Guatamala a avertizat că ciuperca s-a extins pe 76% din suprafaţa de 274,000 hectare, în timp ce în el Salvador, 30% din cele 161,000 de hectare vor trebui distruse. Situaţie similară se întâlneşte şi în Costa Rica, acolo unde a fost declarată situaţie sanitară de urgenţă după ce parazitul a invadat 30% din cele 93,000 de hectare. 

Sursa: Phys

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase