Home » D:News » Cum poţi afla dacă va reveni cancerul de sân? Cu un test de sânge!

Cum poţi afla dacă va reveni cancerul de sân? Cu un test de sânge!

Cum poţi afla dacă va reveni cancerul de sân? Cu un test de sânge!
Publicat: 22.01.2013
Cercetătorii din Canada au conceput un test de sânge care poate prezice dacă o femeie care a fost tratată pentru cancer la sân prezintă riscul ca boala să revină.

Un indicator timpuriu al revenirii cancerului ar putea duce la salvarea a numeroase vieţi. În 2012, în SUA peste 200.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer la sân, înregistrându-se peste 39.000 de decese.

„Dacă putem prezice cu acurateţe care sunt femeile care prezintă un risc mare de revenire a cancerului, acest lucru va permite doctorilor şi oncologilor care tratează aceste femei să conceapă o terapie mai agresivă în speranţa de a preveni revenirea acestei devastatoare boli”, a explicat Sambasivarao Damaraju de la Universitatea Alberta, unul dintre autorii studiului.

Noul test de sânge analizează mai ales riscul unei femei de a suferi de un tip de cancer de sân intitulat „cancer de sân luminal A”, despre care specialiştii cred că este mai puţin periculos decât alte tipuri de cancer.

Pentru a concepe acest test de sânge, cercetătorii au analizat mai întâi mostre ADN de la 369 de paciente care au fost tratate pentru cancer la sân. Dintre aceste 369 de femei, 155 au suferit de o revenire a cancerului, pe când 214 nu au păţit acest lucru.

Cercetătorii au descoperit anumite schimbări genetice în rândul femeilor care nu au suferit o revenire a cancerului, iar acest lucru ar putea fi un prim pas spre identificarea unor markeri genetici care dezvăluie riscul unei persoane de a suferi din nou de cancer la sân.

„Tratamentele ar putea fi personalizate pentru aceste femei în funcţie de genele lor şi de modul în care acestea le face mai susceptibile la revenirea cancerului de sân”, comentează Damaraju.

Studiul este publicat în jurnalul PloS One.

Cancerul la sân este unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer diagnosticate la femei. Deşi este foarte întâlnit, cercetătorii nu ştiu încă sigur din ce motiv celulele din sân devin canceroase. Conform experţilor, cancerul la sân este provocat de o combinaţie de factori genetici, hormonali şi de mediu.

Sursa: Medical Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase