Home » D:News » Cine a elaborat celebra formulă E=mc²?

Cine a elaborat celebra formulă E=mc²?

Cine a elaborat celebra formulă E=mc²?
Publicat: 29.01.2013
„Einstein!”, va spune toată lumea. Dar dezvăluiri recente arată că la elaborarea acestei faimoase ecuaţii legate de teoria relativităţii au contribuit, în realitate, şi alţi oameni de ştiinţă, prea puţin cunoscuţi astăzi.

Într-un studiu publicat în European Physical Journal H, doi fizicieni americani au subliniat rolul jucat de Friedrich Hasenöhrl (foto), fizician austriac, în descoperirea unei proporţionalităţi între energia (E) a unei cantităţi de materie şi masa acesteia, într-o incintă „umplută” cu radiaţii.

Stephen Boughn, de la Haverford College, şi Tony Rothman, de la Princeton University, susţin că munca lui Hasenöhrl, prea puţin apreciată astăzi, ar fi contribuit la descoperirea faimoasei ecuaţii E=mc2, publicate de Einstein.

Conform opiniei unui specialist în filosofia ştiinţei, Thomas Kuhn, progresul ştiinţific se produce prin intermediul schimbărilor de paradigmă, în funcţie de circumstanţele culturale şi istorice în care îşi desfăşoară activitatea grupurile de oameni de ştiinţă.

În conformitate cu această concepţie, cei doi fizicieni americani consideră că ideea că masa şi energia ar fi corelate nu şi-a avut originea doar în activitatea lui Hasenöhrl şi nici nu a apărut brusc în 1905, când Einstein şi-a publicat lucrarea în care apărea celebra ecuaţie.

Cei doi autori au examinat lucrările lui Hasenöhrl privitoare la radiaţia unui corp negru într-o incintă cu pereţi reflectorizanţi ideali. Acest studiu urmărea să identifice schimbările corpului negru atunci când incinta se mişca în raport cu observatorul. (În fizică, un corp negru este definit ca un corp fizic ideal care absoarbe toată radiaţia electromagnetică incidentă.)

Fizicianul austriac a ajuns la o corelaţie masă-energie, dar într-un raport greşit, ecuaţia găsită de el fiind de forma E = (3/8) mc2. Probabil, cred cei doi americani, eroarea lui Hasenöhrl se datorează faptului că nu a ţinut seama de pierderea de masă suferită de corpul negru când acesta radia energie.

Înainte ca Hasenöhrl să se fi concentrat asupra acestei probleme, alţi oameni de ştiinţă, printre care matematicianul francez Henri Poincaré şi fizicianul german Max Abraham, au demonstrat existenţa unei mase inerţiale asociate cu energia electromagnetică.

Îm 1905, Einstein a găsit relaţia corectă între masa inerţială şi energia electromagnetică, E=mc2.

Însă abia în 1911 fizicianul german Max von Laue a generalizat această formulă pentru a include toate formele de energie.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase