Home » D:News » Cercetătorii au aflat cum relaţia de cuplu îţi poate slăbi sistemul imunitar

Cercetătorii au aflat cum relaţia de cuplu îţi poate slăbi sistemul imunitar

Cercetătorii au aflat cum relaţia de cuplu îţi poate slăbi sistemul imunitar
Publicat: 13.02.2013
Ştim deja că grijile au efect asupra sănătăţii mintale. Anxietatea, depresia, pierderea poftei de mâncare şi lipsa somnului sunt doar câteva dintre problemele cauzate de nelinişte. Un nou studiu demonstrează că grijile legate de relaţia de cuplu pot cauza stres cronic, fenomen care cauzează slăbirea imunităţii.

În studiu, cercetătorii le-au cerut unor cupluri căsătorite să completeze chestionare legate de relaţiile lor. În paralel, oamenii de ştiinţă au prelevat de la participanţi probe de salivă şi de sânge cu scopul de a le testa nivelul unui hormon asociat stresului şi numărul anumitor celule imunitare. 

Cercetătorii au studiat în mod special anxietatea de separare. Persoanele care se confruntă des cu acest tip de nelinişte se tem în mod excesiv să nu fie părăsiţi şi caută mereu să se asigure că sunt iubiţi. 

Comparativ cu voluntarii care manifestau un grad redus de anxietate de separare, partenerii căsătoriţi care se confruntau cu probleme legate de anxietatea de separare produceau mai mult cortizol, un hormon steroid care este eliberat ca răspuns la stres. De asemenea, ei aveau şi un nivel scăzut de celule T, componente importante ale sistemului imunitar care ne apără împotriva infecţiilor. 

„Toată lumea are astfel de temeri din când în când, dar un nivel crescut de anxietate de separare se întâlneşte la oamenii care se gândesc constant la asta”, a explicat autoarea studiului, Lisa Jaremka de la Universitatea din Ohio. 

Totuşi, există şi o veste bună. Jaremka susţine că deşi studiile indică faptul că anxietatea de separare apare din cauza unor lipsuri din copilărie, această problemă poate fi remediată. „Nu este neapărat o stare constantă”, a explicat ea. 

Cercetătorii au testat efectele anxietăţii de separare pe 85 de cupluri care erau căsătorite de aproximativ 12 ani. Media de vârstă a participanţilor a fost de 39 de ani. Toţi participanţii au completat un chestionar referitor la relaţia lor de cuplu, la stările de anxietate experimentate în general şi la calitatea somnului. 

Rezultatele au arătat că indivizii care sufereau de un grad ridicat de anxietate de ataşament produceau, în medie, cu 11 procente mai mult cortizol comparativ cu restul participanţilor. Mai mult, aceştia aveau între 11 şi 22% mai puţine celule T, comparativ cu subiecţii mai puţin anxioşi. 

Validitatea rezultatelor , susţine Jaremka, este demonstrată de faptul că hormonul cortizol poate avea un efect imunosupresiv ceea ce înseamnă că inhibă producerea celulelor T. Cercetări anterioare au sugerat că nivelul scăzut de celule T poate slăbi răspunsul imunitar la vaccinuri. 

Anxietatea de separare este considerată un fenomen asociat cu dezvoltarea în copilărie. La o vârstă fragedă, copiii învaţă dacă persoanele care îi îngrijesc răspund atunci când ei suferă. Dacă cei care îi îngrijesc răspund, atunci copiii învaţă că se pot baza pe alţi oameni. Dacă îngrijitorii nu răspund aşa cum ar trebui, copiii pot dezvolta sentimente de nesiguranţă care, mai târziu, se manifestă sub forma anxietăţii de separare. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase