Home » D:News » Un strănut te poate ucide: pericolul de care prea puţini oameni sunt conştienţi

Un strănut te poate ucide: pericolul de care prea puţini oameni sunt conştienţi

Un strănut te poate ucide: pericolul de care prea puţini oameni sunt conştienţi
Publicat: 16.02.2013
Cei care conduc maşina când sunt răciţi se expun - şi îi expun şi pe alţii - unui pericol mult mai are decât cred: dacă strănută, îşi suflă nasul sau îşi iau ochii de la drum ca să caute o batistă, riscul unui accident creşte masiv. În fiecare iarnă, în Marea Britanie, din aceste cauze au loc aproximativ 2.500 de accidente rutiere.

Cel mai riscant e mersul pe autostrăzi, unde se circulă cu viteză mare, iar un şofer care strănută poate parcurge 15 metri cu ochii închişi (deoarece închide reflex ochii atunci când strănută).

Şoferilor li se recomandă să lase spaţiu de frânare mai mare (patru lungimi de maşină în plus), pentru a compensa distanţa mai mare de frânare în asemenea cazuri.

Un studiu realizat de Halfords Autocentres a arătat că 2,6 milioane de şoferi din Marea Britanie au recunoscut că se întâmplă să îşi ia ochii de la drum în cazul în care sunt răciţi sau au gripă. 40% dintre persoanele chestionate au afirmat că s-au dus la lucru chiar şi atunci când se simţeau rău, iar în timpul iernii, aproximativ un sfert dintre şoferi s-au simţit rău în timp ce se aflau la volan.

Poliţia recomandă şoferilor ca, atunci când nu se simt bine, să stea acasă, pentru a nu îi expune riscului pe ceilalţi şoferi şi pe pietoni.

„Strănutul poate fi foarte violent, făcându-l pe cel în cauză să închidă temporar ochii, mai ales când suferă de o răceală gravă. A conduce o maşină când ai asemenea simptome este iresponsabil; poate fi interpretat ca o circumstanţă agravantă în cazul unui accident soldat cu deces sau vătămări grave şi poate face ca şoferul să fie acuzat de omor din cauza conducerii periculoase”, a avertizat un reprezentant al poliţiei, Steve Rounds, din cadrul Central Motorway Police Group.

El a adăugat că şoferii trebuie să fie conştienţi, de asemenea, de efectele secundare ale anumitor medicamente şi să verifice prospectul sau ambalajul pentru a afla dacă există avertizări specifice în această privinţă şi, în special, dacă medicamentul respectiv produce o stare de moleşeală/somnolenţă.

Reprezentantul Halfords Autocentres, Rory Carlin, a adăugat o avertizare privind conducerea, în timpul iernii, pe drumurile îngheţate – un factor care sporeşte foarte mult riscul de accident – şi a reamintit importanţa întreţinerii corecte a frânelor şi a cauciucurilor, astfel încât,  în caz de nevoie, distanţa de frânare să fie cât se poate de scurtă.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase