Home » D:News » Cel mai înalt teren de fotbal din Europa oferă o privelişte spectaculoasă a Alpilor (VIDEO)

Cel mai înalt teren de fotbal din Europa oferă o privelişte spectaculoasă a Alpilor (VIDEO)

Cel mai înalt teren de fotbal din Europa oferă o privelişte spectaculoasă a Alpilor (VIDEO)
Publicat: 05.03.2013
În localitatea Gspon din Alpii elveţieni se găseşte „cel mai înalt” templu fotbalistic al Europei: Stadionul Ottmar Hitzfeld, aşezat pe coasta unui munte, la 2000 de metri deasupra nivelului mării.

Satul are o echipă locală de fotbal, FC Gspon, iar meciurile lor oferă spectatorilor nu numai plăcerea urmăririi unei partide sportive, ci şi priveliştea magnifică a munţilor din jur.

„Stadionul” Ottmar Hitzfeld  a fost construit pe o bucăţică de teren plat, mai mică decât ar fi fost necesar pentru un teren de fotbal de dimensiuni standard, aşa că suprafaţa de joc este de doar trei sferturi din mărimea normală.  Gazonul nu creşte la asemenea altitudine, de aceea terenul are o suprafaţă artificială. Jucătorii urcă aici cu telecabina, iar echipa locală, FC Gspon, ai cărei jucători sunt obişnuiţi cu aerul rarefiat, are, de obicei, un oarecare avantaj faţă de orice echipă-oaspete cu care joacă, vizitatorii suportând mai greu condiţiile dificile de la altitudine.

Această problemă, a adaptării la altitudine, preocupă FIFA, care a interzis, în urmă cu câţiva ani, desfăşurarea meciurilor internaţionale la altitudini mai mari de 2.750, considerând că jucătorii aclimatizaţi la altitudini mari ar avea un avantaj incorect faţă de cei neaclimatizaţi. 

Interdicţia a fost însă ridicată după numai un an, ca urmare a protestelor unor ţări sud-americane, precum Bolivia, care are în capitala La Paz un stadion (Estadio Hernando Siles) amplasat la 3.600 metri altitudine. Naţiunile andine au afirmat că interdicţia înseamnă discriminarea lor şi că altitudinea nu oferă decât un avantaj minor odată ce şi jucătorii veniţi din alte locuri se adaptează aerului rarefiat, după o perioadă de aclimatizare de câteva zile.

Oricum, FC Gspon nu pare să aibă nevoie de vreun avantaj incorect pentru a o ajuta să câştige, căci e oricum o echipă bună: anul trecut a terminat a treia în divizia sa.

Sursa: Wired

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase