Home » D:News » Care este cea mai simplă metodă prin care îţi poţi îmbunătăţi timpul de reacţie?

Care este cea mai simplă metodă prin care îţi poţi îmbunătăţi timpul de reacţie?

Care este cea mai simplă metodă prin care îţi poţi îmbunătăţi timpul de reacţie?
Publicat: 10.03.2013
O nouă cercetare publicată în jurnalul ştiinţific „Brain and Cognition” arată că mestecatul – fie că este vorba de gumă, seminţe de floarea soarelui sau de orice altceva – îmbunătăţeşte timpul de reacţie şi vigilenţa oamenilor.

O echipă de cercetători japonezi au efectuat un experiment cu ajutorul a 17 persoane care au fost rugate să urmărească un ecran video şi să reacţioneze la diferiţi stimuli vizuali prin apăsarea unui trăgaci. Fiecare persoană a repetat experimentul de mai multe ori, uneori când mestecau gumă, alteori fără a avea nimic în gură.

Rezultatele au arătat că atunci când mestecau gumă, participanţii aveau o reacţie cu 7% mai rapidă, înregistrându-se o îmbunătăţire medie de 36 de milisecunde. Poate nu vi se pare mult, însă în diferite sporturi milisecundele fac diferenţa dintre jucătorii buni şi jucătorii care fac istorie.

Atunci când mestecăm, muşchii din falcă stimulează anumite regiuni ale creierului, inclusiv cortexul premotor, explică Yoshiyuki Hirano de la Universitatea Chiba din Japonia, autorul acestui studiu. Stimulând această regiune a cortexului pregăteşte creierul pentru mişcare şi pentru un răspuns, ceea ce duce la îmbunătăţirea performanţelor motorii, adaugă Hirano. De asemenea, alte cercetări au arătat că mestecatul pot duce la îmbunătăţirea puterii cognitive prin creşterea nivelului ritmului cardiac şi prin îmbunătăţirea fluxului sangvin.

Hirano afirmă că este nevoie de 10 secunde de mestecat pentru a activa regiunile din creier responsabile pentru performanţe sporite, iar efectul se va menţine timp de 15 minute după ce încetăm să mestecăm. Aşadar, data viitoare când desfăşuraţi o activitate ce necesită o reacţie alertă, asiguraţi-vă că aţi pregătit cortexul premotor prin mestecat!

Sursa: MSNBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase