Home » D:News » Cea mai mare reptilă zburătoare fosilizată descoperită în emisfera sudică a fost dezvăluită în Rio de Janeiro

Cea mai mare reptilă zburătoare fosilizată descoperită în emisfera sudică a fost dezvăluită în Rio de Janeiro

Publicat: 21.03.2013
Rămăşiţele fosilizate ale unei gigantice reptile zburătoare preistorice au fost dezvăluite la Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, unde în luna mai va avea loc un congres internaţional pe tema acestei specii dispărute.

„Ce face această fosilă cu adevărat specială este faptul că este cea mai completă fosilă descoperită vreodată, întregul schelet şi craniul fiind perfect conservate”, a explicat Alexander Kellner, paleontolog la Universitatea Rio Federal. Pterosaurul prezentat avea o anvergură a aripilor de 8,2 metri.

Fosila atribuită speciei „Tropeognathus mesembrinus” a fost descoperită în platoul Chapada do Araripe, în nord-estul Braziliei.

Kellner descrie fosila drept „cea mai mare descoperire realizată vreodată în emisfera sudică şi a treia ca dimensiuni la nivel mondial”.

„Putem demonstra că aceste reptile gigantice zburau pe cerul Braziliei de nord-est mult mai devreme decât se credea iniţial, pentru că fosilele au fost descoperite în formaţiuni de rocă ce datează de acum 110 milioane de ani”, a explicat specialistul.

Până de curând, experţii credeau că pterosaurii au trăit la finalul Cretacicului, acum 72-86 de milioane de ani.

În afară de nord-estul Braziliei, rămăşiţe fosile ale speciilor de pterosauri au mai fost descoperite în Maroc, Marea Britanie, Mongolia, China şi SUA.

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase