Home » D:News » Cea mai mare fotografie realizată pe o altă planetă ne permite să explorăm suprafaţa lui Marte

Cea mai mare fotografie realizată pe o altă planetă ne permite să explorăm suprafaţa lui Marte

Cea mai mare fotografie realizată pe o altă planetă ne permite să explorăm suprafaţa lui Marte
Publicat: 27.03.2013
În ultimul timp NASA a publicat nenumărate imagini surprinse de Curiosity pe Marte, însă acum avem posibilitatea de a explora o parte din suprafaţa planetei mulţumită unei fotografii panoramice.

Fotografia de 2 gigapixeli a fost asamblată de estonianul Andrew Bodrov, din imaginile realizate de roverul Curiosity şi a fost pusă la dispoziţia publicului de 360Cities, cea mai mare colecţie de fotografii panoramice georeferenţiale disponibilă pe internet. 

„Aceasta este cea mai mare fotografie panoramică de peisaj asamblată vreodată din spaţiu, şi este extraordinar să dai posibilitatea tuturor de a privi planeta Marte în asemenea detalii”, a declarat Jeffrey Martin, fondatorul companiei 360Cities.

Majoritatea fotografiilor care compun panorama au fost realizate cu ajutorul camerelor dotate cu lentile de 100mm, iar pentru imagini suplimentare s-au folosind camere cu lentile de 34mm. 

Imaginile pentru panoramă au fost obţinute de cele doua camere de pe catargul vehiculului  Curiosity Rover: o cameră cu unghi îngust (NAC) cu o lentila de 100 mm, şi o cameră de unghi mediu (MAC) cu o lentilă de 34 mm. Mozaicul, care se întinde pe o suprafaţă de 90000 x 45000 pixeli, include 295 imagini de la camera NAC (cu lentila de 100mm) şi 112 imagini de la camera MAC (cu lentila de 34mm).

„Camera are numai 2 megapixeli, ceea ce nu e mult pentru standardele din ziua de azi, a explicat Jeffrey Martin, dar ca să transporţi aceste camere electronice de pe Pământ pe Marte, şi să supravieţuiască radiaţiilor şi altor pericole, înseamnă că NASA nu putea să folosească nişte camere de genul celor disponibile în magazine”, a explicat Jeffrey Martin motivul pentru care imaginile nu au fost surprinse de o cameră mai performantă. 


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase