Home » D:News » Insomnia ne triplează riscul de a suferi de probleme cardiace

Insomnia ne triplează riscul de a suferi de probleme cardiace

Insomnia ne triplează riscul de a suferi de probleme cardiace
Publicat: 01.04.2013
De parcă oboseala fizică şi dificultăţile în gândire nu ar fi fost de ajuns, un nou studiu susţine că insomnia poate afecta buna funcţionarea a inimii.

Pentru mai bine de 11 ani, o echipă de cercetători de la mai multe universităţi scandinave au urmărit obiceiurile de somn şi rata de insuficienţă cardiacă pe un eşantion de 50.000 de bărbaţi şi femei. Cercetarea s-a concentrat pe trei trăsături majore ale insomniei: dificultatea de a adormi,  trezitul în mod repetat în timpul nopţii şi persistenţa senzaţiei de oboseală chiar şi după somn. 

Din nefericire, constatările oamenilor de ştiinţă sunt destul de îngrijorătoare. Mai exact, participanţii care au experimentat „ocazional” doar unul dintre cele 3 simptome menţionate aveau un risc de 5% de a dezvolta insuficienţă cardiacă. Mai mult, cei care se confruntau des cu unul dintre simptome avea un risc de apariţie a insuficienţei cardiace de 14%, comparativ cu cei care nu experimentaseră astfel de probleme.

În plus, aşa cum era de aşteptat, cei mai afectaţi au fost participanţii care se confruntau cu toate cele 3 probleme. În rândul acestora, oamenii de ştiinţă au descoperit că rata de manifestare a insuficienţei cardiace era de trei ori mai mare, comparativ cu restul participanţilor care nu experimentaseră niciun simptom. 

„Insomnia este o tulburare marcată de hiperexcitabilitate”, a explicat coautorul studiului, Lars Laugsand. Aşadar, în loc ca în timpul somnului să ne aflăm într-o stare de odihnă, insomnia creşte activitatea la nivelul sistemului nervos simpatic, care determină eliberarea hormonilor de stres în fluxul sanguin. La rândul ei, această „inundaţie” de hormoni creşte presiunea arterială, lucru care explică de ce atunci când ne confruntăm cu insomniile simţim că inima „ne-o ia la trap” sau că ni se supraîncălzeşte corpul. 

Mai mult, aceşti hormoni de  stres cresc nivelul de inflamaţii şi stimulează eliberarea de catecolamina, un grup de compuşi pe care cercetări anterioare l-au asociat cu un risc crescut de apariţie a bolilor cardiace. 

Ce putem face în această situaţie? Laugsand susţine că trebuie să încercăm să avem parte de somn de calitate pe care ni-l putem asigura dacă ne concentrăm asupra 4 aspecte importante:

1. Comportamentul

Trebuie să evităm să „tragem un pui de somn în timpul zilei” şi să ne relaxăm cu cel puţin 30 de minute înainte de culcare. Asta înseamnă că în acea jumătate de oră înainte de somn nu ar trebui să ne uităm la TV,  să lucrăm la computer sau să folosim orice alt dispozitiv digital care ne menţine stimulaţi. Cel mai potrivit ar fi să stabilim o rutină, fixându-ne ore la care să ne culcăm şi la care să ne trezim. 

2. Mediul

În dormitor trebuie să fie cât se poate de întuneric şi de linişte. De asemenea, temperatura din cameră ar trebui să fie scăzută. Cercetări anterioare au descoperit că oamenii adorm mai repede dacă temperatura capului este scăzută. 

3. Dieta

Cafeina trebuie evitată cu 6-8 ore înainte de culcare şi la fel şi alcoolul. Pe de altă parte, foamea este un factor care ne ţine treji noaptea, motiv pentru care s-ar putea să putem dormi mai liniştiţi dacă luăm o gustare cu câteva ore înainte de somn. 

4. Exerciţiile fizice

Dacă nu ne obosim de-a lungul zilei, ne va fi greu să dormim noaptea. 

Sursa: NBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase