Home » D:News » Ciocolata perfectă: se topeşte în gură, dar are doar jumătate din conţinutul obişnuit de grăsimi

Ciocolata perfectă: se topeşte în gură, dar are doar jumătate din conţinutul obişnuit de grăsimi

Ciocolata perfectă: se topeşte în gură, dar are doar jumătate din conţinutul obişnuit de grăsimi
Publicat: 09.04.2013
O asemenea ciocolată - visul oricărui „ciocoholic” incapabil să se abţină, dar preocupat de efectele consumului de ciocolată asupra sănătăţii şi siluetei - a fost realizată cu contribuţia unor chimişti, care au descoperit cum pot prepara ciocolată cu conţinut redus de grăsimi, dar cu aceeaşi textură ca şi ciocolata normală.

Variante de ciocolată cu conţinut redus de materii grase sunt deja cunoscute, dar reducerea conţinutul de grăsimi se face, de obicei, în detrimentul plăcerii gustative: ciocolata „low fat” nu are aceeaşi textură mătăsoasă şi nu „se topeşte în gură” precum ciocolata cu conţinut normal de grăsimi.

O soluţie nouă a fost prezentată recent la întrunirea Societăţii Americane de Chimie: metoda presupune folosirea unui agent de gelificare foarte răspândit, agarul, pentru a obţine din el minusculi „bureţi” care reţin lichid şi care înlocuiesc moleculele de grăsime.

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, care au dezvoltat metoda, afirmă că, adăugând agar, pot fi incluse în cicolată, în loc de o parte din grăsimi, lichide precum apa, sucul de fructe sau chiar alcoolul.

Ciocolata normală îşi datorează textura fină structurii sale speciale – o emulsie de globule minuscule de grăsime suspendate în pasta care se solidifică.

Înlocuirea acestor globule de grăsimi, cu păstrarea aceleiaşi texturi, e un proces dificil, deoarece orice înlocuitor ar trebui să rămînă dispersat sub formă de globule foarte mici atât în ciocolata topită, lichidă, cât şi în cea solidificată prin răcire, iar globulele nu trebuie să aibă un diametru mai mare de 30 milionimi de metru – aproximativ jumătate din grosimea unui fir de păr.

O primă soluţie, propusă de cercetătorii de la Universitatea din Warwick anul trecut, presupunea obţinerea unor microsfere de lichid „blindate”, folosind două materiale: dioxid de siliciu pirogenic (care se prezintă sub formă de picături microscopice de dioxid de siliciu amorf) şi chitosan (un material derivat din carapacele de crustacee). Această metodă necesita un mediu uşor acid, de aceea, cercetătorii au folosit suc de fructe. Combinaţia de ciocolată şi suc de fructe era, de altfel, interesantă şi din punct de vedere al gustului.

Ullterior, însă, mai multe persoane au întrebat dacă nu s-ar putea folosi alcool în locul sucului de fructe. Cercetătorii au acceptat provocarea şi au dezvoltat o nouă metodă, care are mai multe avantaje faţă de cea anterioară: este mai simplă, mai flexibilă în ceea ce priveşte înlocuitorii d grăsime ce pot fi folosiţi, nu dă naştere unor îngrijorări ale consumatorilor legate de materialele mai ciudate folosite în prima metodă (precum dixodul de siliu pirogenic nano-structurat) şi evită problemele cauzate de eventualele alergii la crustacee.

Utilizarea altor lichide, în locul alcoolului sau al sucului de fructe, poate de asemenea reduce şi conţinutul de zahăr al ciocolatei astfel obţinute.

Metoda deschide calea spre fabricarea unei întregi game de dulciuri noi, cu un conţinut caloric mai mic, dar cu gust foarte agreabil.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?
Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman
Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca un atlet”
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca un atlet”
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare
(P) Cum să alegi lanseta feeder potrivită
(P) Cum să alegi lanseta feeder potrivită
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru Ucraina
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru Ucraina
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul unui vulcan
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul unui vulcan
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?
Mici, dar istețe: cum influențează lumea insectele și alte nevertebrate?
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de ele?
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de ele?
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?
Ana Blandiana, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”: „Am învățat să citesc și am început să scriu imitând pe fiecare poet pe care-l citeam”
Ana Blandiana, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”: „Am învățat să citesc și am început să scriu imitând ...
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?
Test de cultură generală. De ce miros urât câinii uzi?
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți orașe întregi pe unul dintre sateliții lui Jupiter
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți orașe întregi pe unul dintre sateliții lui Jupiter