Home » D:News » A fost identificat alimentul ce reduce cu 50% riscul de cancer la plămâni

A fost identificat alimentul ce reduce cu 50% riscul de cancer la plămâni

A fost identificat alimentul ce reduce cu 50% riscul de cancer la plămâni
Publicat: 12.04.2013
Bărbaţii care nu fumează şi care consumă cantităţi mari de soia prezintă un risc mai scăzut de a suferi de cancer la plămâni, arată un nou studiu.

Soia conţine isoflavoni, care acţionează într-un mod similar hormonului estrogen, având calităţi anti-cancer în cazul cancerelor asociate hormonilor, cum sunt cancerele de sân şi de prostată. Cercetătorii au ajuns la această concluzie într-un nou studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition. Celulele din plămân au, de asemenea, proprietăţi care sugerează că ar putea răspunde la isoflavoni.

Doctorul Taichi Shimazu de la Centrul Naţional de Cercetări Asupra Cancerului din Tokyo a studiat alături de colegii săi peste 36.000 de bărbaţi japonezi şi peste 40.000 de femei japoneze cu vârste cuprinse între 45 şi 74 de ani, ce nu sufereau de cancer la începutul studiului.

Cercetătorii au urmărit femeile pentru aproximativ 11 ani, după ce au analizat mâncarea consumată, dacă fumau, istoria medicală şi alţi factori de risc în perioada 1995-1999.

Incidenţa cancerului era redusă: 481 de bărbaţi (aproximativ 1 din 75) şi 178 de femei (aproximativ 1 din 225) au suferit de cancer în cei 11 ani de studiu.

Dintre cei aproximativ 13.000 de bărbaţi nefumători, s-au înregistrat 22 de cazuri de cancer la plămâni în rândul bărbaţilor care consumau cea mai redusă cantitate de soia şi doar 13 cazuri de cancer la plămâni în rândul bărbaţilor care consumau cea mai mare cantitate de soia. Consumul de soia în rândul bărbaţilor varia foarte mult, explică dr. Shimazu, de la 34 până la 162 de grame pe zi.

După ce au eliminat ceilalţi factori de risc, cercetătorii au ajuns la concluzia că riscul de cancer la plămâni era înjumătăţit în rândul grupului cu cea mai mare cantitate de soia consumată în comparaţie cu grupul cu cea mai redusă cantitate de soia consumată.

Cu toate acestea, autorii spun că este posibil ca alt factor să stea la baza reducerii acestui risc. Bărbaţii care consumă soia ar putea fi mai predispuşi la alte activităţi care reduc riscul de cancer sau ar putea consuma alte alimente sănătoase. Din acest motiv, cercetătorii recomandă aprofundarea acestei legături în cadrul unor noi cercetări.

Sursa: GlobalPost

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase